luni, 15 aprilie 2013

Despre IAIDO



DESPRE  IAI-DO

      Kendo,Iai-do si Iai-Jutsu sunt arte martiale traditionale japoneze foarte stricte ce ofera  studentilor care le practica,un spirit aparte al filosofiei  budo-ului  nipon,dincolo de limitele competitiei.
      Iai-do reprezinta arta scoaterii rapide a sabiei din teaca,concomitant cu taierea adversarului.
      In aceasta scoala se utilizeaza o sabie usor  curbata,numita “katana”,care se mai numeste si sabia samurailor.
      Sabia conform traditiei,reprezinta sufletul luptatorului samurai si se zice ca se  afla sub binecuvintarea sau protectia  unui  “kami” (semi-zeitate japoneza) .
     Atingerea sabiei samuraiului,fara permisiunea proprietarului,chiar fara voie,reprezenta in istorie o mare insulta,iar cel care se facea vinovat de aceasta greseala,era pedepsit cu moartea.Daca acest lucru,se intimpla din viclenie si rea-vointa din partea  altui luptator,avea loc inevitabil un duel,intre cei doi samurai,pe viata si pe moarte.
     In Japonia,Iai-do a aparut din vechea forma a luptei cu sabia numita “Iai-Jutsu”,in cadrul careia samuraiul trebuia sa invete sa scoata rapid katana din teaca si sa-l ucida fulgerator pe adversar,dintr-o singura lovitura,in cazul in care acesta l-ar fi atacat pe neasteptate.
     Acest lucru poate fi comparat cu indeminarea pistolarilor din vestul salbatic al Americii in perioada,cind aveau loc dueluri intre cowboy,punind accent pe ideea de dexteritate al acestora de a scoate primii pistolul din toc si a trage precis la tinta.
     Primul mare maestru de Iai-do care a pus bazele pedagogice  si a conceput  predarea acestui stil de lupta cu sabia katana japoneza,se numea  <Hayashizaki  Jinsuke>  si a creat la mijlocul secolului al-XVI-lea,scoala de Iai-do numita Muso Shinden Ryu.
     In ziua de astazi arta Iai-do se mai numeste: Batto-jitsu,Ken-Jutsu,Iai-Jutsu,Nuki-ai,Iawase,Batto-do,Takeda-Ryu,iar tehnicile dintre diverse scoli,Nu difera mult,ci chiar se aseamana intre diferite miscari.
     Iai-do de azi, este o forma de arta martiala care se practica mult individual, pentru mentinerea sanatatii  si cultivarea spiritului,mai ales dupa ce studentul a terminat instructajul corect din partea formatorului.
     In antrenament este necesara mentinerea unei stari de veghe permanente si in pastrarea unei bune stari de spirit-active,deoarece,iai-do  inseamna arta de a atinge un adversar simultan cu tragerea sabiei din teaca,in orice moment si a o introduce lent in teaca,fara graba,fiind pregatit pentru un atac advers ulterior.
     Punerea sabiei  si a tecii la centura “obi”,este astazi un intreg ritual si constituie de fapt o ceremonie Zen.
     Trebuie avuta in permanenta multa rabdare si atentie in scoaterea si introducerea sabiei in teaca,deoarece
in trecut multi elevi  grabiti,isi taiau degetele din greseala sau mai grav,avariau (crapau) teaca sabiei,fortind introducerea/scoaterea katanei pe o directie gresita.
     Programa actuala a scolii de Iai-do,imparte tehnicile de lucru cu sabia in exercitii standardizate numite KATA sau forme,care se executa sub modelul  unui KI-HON,din picioare sau din genunchi(Suwari-Waza).
     Aceste forme Kata se pot practica si acasa,de unul singur,intr-o camera sau intr-o gradina,respectind metoda lucrului: de la simplu la complex,de la usor la greu si de la cunoscut la necunoscut.
     Tehnicile de Iai-do se exerseaza gradat,exercitiile mai grele Nu se invata la inceput,ci se aprofundeaza treptat pe masura ce progresia indeminarii isi face simtita prezenta,iar acceleratia loviturilor este tot mai mare.
      In Iai-do modern in mod normal,Nu exista asalturi de lupta,dar s-au facut cercetari pornind de la KENDO (scrima japoneza) pentru imbunatatirea tehnicilor de Iai-do  si s-a introdus o competitie arbitrara numita: KYOGI-AI-DO, ce adduce aminte de duelurile de lupta dintre samurai de altadata.
      De altfel  se considera de catre marii specialisti ca la un nivel avansat al Iaido-ului,nici Nu mai este necesara studiul artei Kendo,deoarece reflexele sunt foarte finisate,iar miscarilor devin instinctive automatizate si foarte rapide.Tot in arta Iai-do,studentii mai fac si teste de taieri cu katana,pe diverse materiale-suport.
      In vechile scoli de Kendo (scrima japoneza) maestrii de sabie cautau sa-I invete pe student  tehnici  cit mai eficiente si uneori arhaice(Ko-Ryugi),care sa  serveasca viitorilor luptatori pe cimpul de lupta.
      Ei cautau sa nu foloseasca la antrenamente sabii adevarate ascutite (katana),deoarece acest lucru putea costa foarte multe vieti omenesti. De aceea,ei au inventat o sabie specifica de atrenament,de lemn de stejar rezistenta,care se mai numeste “ boken-sword” (boken),cu o greutate,forma si echilibrare,asemanatuare ca  a unei sabii adevarate “katana”.Dar si asa “bokenul” poate provoca rani serioase  sau chiar mortale in duelurile din kendo.  
      In aceasta ide,in sportul Kendo s-a creat o noua sabie de asalt,din bambus,numita “Shinai” compusa din patru tulpini de bambus  fasonate si legate  intr-un manunchi si care sunt bagate intr-o teaca de piele.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu