luni, 20 mai 2019

Binecuvantarea Rozariului.


Deviza Ordinului: "Onoare, Lupta, Rugăciune, Munca şi Studiu."
Slogan: "Nu exista izbânda, decât cu ajutorul lui Dumnezeu!" 

BINECUVÂNTAREA ROZARIULUI


INDICAŢII PRELIMINARE:

Se recomandă ca binecuvântarea mai multor rozarii să aibă loc într-o celebrare care precede imediat recitarea sfântului Rozariu. Rânduiala se poate folosi în mod potrivit în sărbătorile Fericitei Fecioare Maria şi cu ocazia unui pelerinaj. Rozariile pot fi binecuvântate împreună cu alte obiecte folosite în scopuri devoţionale, după rânduiala prezentată mai jos. Rânduială poate fi împlinită de un preot sau de un diacon, care, păstrând structura şi elementele mai importante ale ritualului, va adapta celebrarea la împrejurări sau la persoane. Dacă se binecuvântează unul sau un număr restrâns de rozarii, celebrantul poate folosi Ritualul prescurtat.

ÎNCEPUTUL RITUALULUI:

După ce s-a adunat poporul, celebrantul intră în timp ce se cântă imnul Te gestientem gaudiis (Pe cea înveşmântată-n slavă), sau un alt cântec potrivit.

1. La terminarea cântecului, celebrantul spune:

În numele Tatălui, şi al Fiului, şi al Sfântului Duh.

Toţi îşi fac semnul crucii şi răspund: Amin.

2. Apoi celebrantul îi salută pe cei prezenţi spunând:

Har  vouă şi pace de la Dumnezeu, Tatăl nostru, de la care purcede tot binele, prin Fiul său născut din Fecioară.

Sau alte cuvinte potrivite luate mai ales din Sfânta Scriptură. Toţi răspund: Şi cu duhul tău. Ori într-un alt mod adecvat.  R: Amin.     La început celebrantul poate spune:

V. Arată-ne, Doamne, îndurarea ta.      R. Şi dă-ne mântuirea ta.

3. Apoi celebrantul îi pregăteşte pe cei prezenţi pentru celebrarea binecuvântării cu aceste cuvinte sau cu altele asemănătoare:

Rozariu auriu.
Sfânta Fecioară, predestinată din veşnicie să fie mamă a lui Dumnezeu, a trăit pe pământ ca mamă a Răscumpărătorului, cooperând într-un mod cu totul deosebit la lucrarea lui. Acest plan al Providenţei divine se reflectă, cu mult adevăr şi mare frumuseţe în rugăciunea Rozariului. De aceea, rugăciunea Rozariului a fost întotdeauna mult preţuită şi recomandată cu căldură de păstorii Bisericii. Pe drept cuvânt, Biserica binecuvântează în mod special şiragul rozariului şi pe cei care recitând rugăciunea Rozariului, îşi reamintesc şi meditează misterele răscumpărării noastre, pentru ca, împreună cu Maria şi prin Maria, să înalţe laude lui Dumnezeu.

CITIREA CUVÂNTULUI LUI DUMNEZEU:

4. Apoi lectorul sau unul dintre cei prezenţi, ori celebrantul citeşte un text din Sfânta Scriptură, dintre cele propuse mai jos, sau dintre cele indicate în Liturghierul Roman pentru Lecţionarul la Comunul Sfintei Fecioare Maria.

Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Luca.
Lc 2,46-52: «Mama lui păstra toate cuvintele în inima ei.»

După trei zile l-au găsit în templu, şezând în mijlocul învăţătorilor, ascultându-i şi punându-le întrebări. Toţi care îl auzeau rămâneau uimiţi de priceperea şi răspunsurile lui. Văzându-l, părinţii lui au rămas înmărmuriţi şi mama lui i-a zis: „Fiule, de ce ne-ai făcut aceasta? Cât de îngrijoraţi am fost, căutându-te, tatăl tău şi cu mine”. Dar el le-a zis: „Cum de m-aţi căutat? Nu ştiaţi că trebuie să fiu în casa Tatălui meu?” Dar ei n-au înţeles cele spuse de el. El a coborât cu ei, a venit la Nazaret şi era supus lor. Iar mama lui păstra toate cuvintele în inima ei. Isus creştea în înţelepciune, în statură şi în har în faţa lui Dumnezeu şi a oamenilor.

Sau:

Fapte 1,12-14: «Toţi, într-un cuget, stăruiau în rugăciune, împreună cu Maria, mama lui Isus.»

După ce l-au văzut pe Isus înălţându-se la cer, Apostolii s-au întors la Ierusalim de la muntele numit al Măslinilor, care este de Ierusalim, cale de o sâmbăţă. Şi când au intrat [în cetate], au urcat în încăperea de sus, unde stăteau de obicei: Petru şi Ioan şi Iacob şi Andrei, Filip şi Toma, Bartolomeu şi Matei, Iacob fiul lui Alfeu şi Simon Zelotul şi Iuda, fiul lui Iacob. Aceştia toţi stăruiau într‑un cuget în rugăciune împreună cu femeile şi cu Maria, mama lui Isus, şi cu fraţii lui.

5.După caz, se poate recita sau cânta un psalm responsorial sau un alt cântec potrivit.

Ps 112(113),1-2.3-4.5-6.7-8.
PSALMUL 112:
1. Laudati, tineri, pe Domnul, laudati numele Domnului.
2. Fie numele Domnului binecuvantat de acum si pana in veac.
3. De la rasaritul soarelui pana la apus, laudat este numele Domnului.
4. Inalt este peste toate neamurile Domnul, peste ceruri este slava Lui.
5. Cine este ca Domnul Dumnezeul nostru, Cel ce locuieste intru cele inalte
6. Si spre cele smerite priveste, In cer si pe pamant?
7. Cel ce scoate din pulbere pe cel sarac si ridica din gunoi pe cel sarman,
8. Ca sa-l aseze cu cei mari, cu cei mari ai poporului Sau.
9. Cel ce face sa locuiasca cea stearpa in casa, ca o mama ce se bucura de fii.

R. (2): «Fie numele Domnului binecuvântat în veci.»

Lc 1,46-47.48-49.50-51.52-53.54-55.
R. «Mi-a făcut lucruri mari cel puternic si sfânt e numele lui.»

(După caz, celebrantul le poate vorbi pe scurt celor prezenţi, explicându-le lecturile biblice, pentru ca aceştia să înţeleagă semnificaţia celebrării.).

RUGĂCIUNEA UNIVERSALĂ

6. Urmează rugăciunea universală: TATAL NOSTRU.

Îndemnați de porunca Mântuitorului şi povățuiți de învățătura sa dumnezeiască îndrăznim a spune:
Tatăl nostru, care eşti în ceruri, sfinţească-se numele tău; vie împărăţia ta; facă-se voia ta, precum în cer aşa şi pe pământ. Pâinea noastră, cea de toate zilele, dă-ne-o nouă astăzi; şi ne iartă nouă greşelile noastre, precum şi noi iertăm greşiţilor noştri; şi nu ne duce pe noi în ispită, ci ne mântuieşte de cel rău. Amin.+.

7 .Dintre invocaţiile propuse mai jos, slujitorul le poate alege pe acelea care i se par mai potrivite sau poate adăuga altele, referitoare la împrejurări.

Deoarece Rozariul este socotit, pe bună dreptate, drept semnul deosebit al evlaviei noastre faţă de sfânta Fecioară Maria, prin mijlocirea ei să-l rugăm pe Domnul, spunându-i:

R. Dă-ne, Doamne, harul ca prin Maria să ne apropiem mai mult de Cristos!

Sfănta Fecioară Maria
Preabunule Părinte, tu ai ales-o în chip minunat pe Maria, care a primit cuvântul tău, drept părtaşă la planul de mântuire a lumii; fă ca Biserica ta, prin mijlocirea sfintei Fecioare, să primească din belşug roadele răscumpărării.
R. Dă-ne, Doamne, harul ca prin Maria să ne apropiem mai mult de Cristos!
Tu, unind-o pe Maria în chip desăvârşit cu Fiul tău Cristos, i-ai dăruit plinătatea harurilor; ajută-ne şi pe noi să o simţim neîncetat ca mijlocitoare a harurilor.
R. Dă-ne, Doamne, harul ca prin Maria să ne apropiem mai mult de Cristos!
În sfânta Fecioară Maria tu ai voit să ne dai un exemplu desăvârşit de urmare a lui Cristos; dă-ne, te rugăm, harul de a ne strădui să transpunem în viaţă misterele mântuirii, pe care le medităm cu evlavie în rugăciunea Rozariului.
R. Dă-ne, Doamne, harul ca prin Maria să ne apropiem mai mult de Cristos!
Tu ai învăţat-o pe Fecioara Maria să păstreze în inima ei toate cuvintele tale; dă-ne harul ca, urmând exemplul ei, să primim cu credinţă cuvintele Fiului tău şi să le ducem la îndeplinire.
R. Dă-ne, Doamne, harul ca prin Maria să ne apropiem mai mult de Cristos!
Tu l-ai trimis pe Duhul Sfânt Apostolilor care se rugau împreună cu Maria, Mama lui Isus; ajută-ne ca stăruind în rugăciune să trăim în Duhul Sfânt viaţa pe care o primi de la el.
R. Dă-ne, Doamne, harul ca prin Maria să ne apropiem mai mult de Cristos!

( Când nu se face rugăciunea universală, înainte de rugăciunea binecuvântării, celebrantul spune:
Să ne rugăm. Şi cu toţii se roagă câtva timp în tăcere. Apoi celebrantul face rugăciunea binecuvântării, ca mai jos.)

RUGĂCIUNEA DE BINECUVÂNTARE

8. Apoi celebrantul spune, cu mâinile întinse (sau întinzându-şi mâinile):

Binecuvântat să fie Dumnezeu, Tatăl nostru, care ne-a dat misterele Fiului său ca să le medităm şi să le celebrăm cu credinţă. El să facă, aşadar, ca noi, ajutaţi de rugăciunea Rozariului, să ne străduim împreună cu Maria, Maica Domnului, să purtăm şi să păstrăm neîncetat în inimile noastre bucuria, suferinţa şi slava lui Isus. Prin Cristos, Domnul nostru. R. Amin.

sau:

Atotputernice Dumnezeule, te rugăm să le dai credincioşilor tăi harul ca, rugându-se cu evlavie pe acest rozariu, să ceară stăruitor mijlocirea sfintei Fecioare Maria şi, meditând neîncetat în rugăciune misterele lui Cristos să le transpună în viaţa lor. Prin Cristos, Domnul nostru. R. Amin.

sau:

Domnul Isus Cristos
Atotputernice şi multmilostive Dumnezeule, din iubirea ta neţărmurită faţă de noi, ai voit ca Fiul tăi, să se întrupeze de la Duhul Sfânt din Fecioara Maria, să îndure moartea pe cruce şi să învie din morţi. Binecuvântează-i, te rugăm, pe toţi, cei care vor folosi aceste rozarii în cinstea Născătoarei de Dumnezeu şi se vor ruga cu buzele şi cu mintea, pentru ca, stăruind în rugăciune, să se învrednicească, la sfârşitul vieţii, a fi înfăţişaţi de însăşi Fecioara Maria înaintea tronului tău. Prin Cristos, Domnul nostru. R. Amin.

sau:

În amintirea misterelor vieţii, morţii şi învierii Domnului nostru, în cinstea Fecioarei Maria, Mama lui Cristos şi a Bisericii, să fie binecuvântat cel care se va ruga cu credinţă pe acest rozariu, în numele Tatălui şi al Fiului, + şi al Sfântului Duh. R. Amin.
sau:
În anumite împrejurări, preotul sau diaconul poate folosi următoarea FORMULA SCURTĂ:

În numele Tatălui şi al Fiului, X şi al Sfântului Duh. R. Amin.

RECITAREA ROZARIULUI:

9. Apoi urmează recitarea cu evlavie a Rozariului [ Misterele de bucurie (Luni si Sâmbătă); Misterele de durere (Marți si Vineri), Misterele de Lumină (Joi), Misterele de slavă (Miercuri si Duminică)], după obiceiul locului.
Recitarea unei părţi a Rozariului în diferite perioade ale zilei, se poate face de exemplu, misterele de bucurie dimineaţa, misterele de durere la amiază si misterele de slavă seara.

ÎNCHEIERE:

10. După cântarea antifonului, de exemplu Apoi celebrantul îi salută pe cei de faţă spunând Regina (Bucură-te Regină)  Regina Cerului (Regina Coeli) sau un alt cântec potrivit;
- Bucură-te, regina cerului, Aleluia;
- Căci acela pe care ai fost vrednică să-l porţi, Aleluia;
- A înviat precum a zis, Aleluia;
- Roagă-te pentru noi lui Dumnezeu, Aleluia;
- Bucură-te şi te-nveseleşte, Fecioară Marie, Aleluia;
- Căci Domnul a înviat cu adevărat, Aleluia.
Să ne rugăm:
Dumnezeule, care ai binevoit să bucuri lumea prin învierea Fiului tău, Domnul nostru Isus Cristos, fă-ne, te rugăm, ca prin Născătoarea lui, Fecioara Maria, să dobândim bucuria vieţii veşnice. Prin acelaşi Cristos Domnul nostru. Amin.+

Apoi celebrantul încheie ritualul, spunând:

Dumnezeu, care a binevoit să bucure lumea prin sfânta Fecioară Maria, să reverse asupra voastră belşugul harurilor sale. R. Amin.+

Şi pe voi toţi, care v-aţi adunat aici, să vă binecuvânteze atotputernicul Dumnezeu, Tatăl, şi Fiul, + şi Duhul Sfânt. R. Amin.+

PSALMUL 33, de multumire: (Vers: 1-4,21.)
“Bine voi cuvânta pe Domnul în toată vremea, pururea lauda Lui în gura mea. În Domnul se va lăuda sufletul meu; să audă cei blânzi şi să se veselească. Slăviţi pe Domnul împreună cu mine şi să înălţăm numele Lui împreună. Cautat-am pe Domnul şi m-a auzit şi din toate necazurile mele m-a izbăvit. Mantui-vă Domnul sufletele robilor Săi şi nu vor greşi toţi cei ce nădăjduiesc în El.“
- Slavă Tatălui si Fiului si Sf.Duh. Amin.+
RUGĂCIUNE DE LAUDĂ 

Sfânt, sfânt, sfânt este Domnul, Dumnezeu atotputernic,care este, care era şi care va veni;
şi să-l lăudăm şi să-l preamărim în veci.
Vrednic eşti Tu, Doamne, Dumnezeul nostru, să primeşti lauda, gloria, cinstea şi binecuvântarea;
şi să-l lăudăm şi să-l preamărim în veci.
Vrednic este Mielul care a fost înjunghiat să primească puterea şi bogăţia, înţelepciunea şi tăria,cinstea, gloria şi binecuvântarea;
şi să-l lăudăm şi să-l preamărim în veci.
Să-l binecuvântăm pe Tatăl şi pe Fiul împreună cu Duhu Sfânt;
şi să-l lăudăm şi să-l preamărim în veci.
Binecuvântaţi pe Domnul toate lucrările Domnului                                                              şi să-l lăudăm şi să-l preamărim în veci.
Lăudaţi pe Dumnezeul nostru, voi toţi slujitorii săi care vă temeţi de El, mici şi mari;
şi să-l lăudăm şi să-l preamărim în veci.
Să-i aducă laudă Lui, cel plin de slavă, cerurile şi pământul,
şi să-l lăudăm şi să-l preamărim în veci.
Şi fiecare făptură care este în cer, pe pământ şi în adâncuri, şi marea şi creaturile care sunt în ea;
şi să-l lăudăm şi să-l preamărim în veci.
 Slavă Tatălui şi Fiului şi Duhului Sfânt;
şi să-l lăudăm şi să-l preamărim în veci.
Precum era la început şi acum şi pururi şi în vecii vecilor. Amin.
Şi să-l lăudăm şi să-l preamărim în veci.

Rugăciune: 

Atotputernice,   preasfinte, preamărite   şi   preaînalte   Dumnezeule, orice bine, supremul bine, tot ce-i bine, care singur eşti bun, fă ca noi să-ţi aducem toată lauda, toată slava, toată mulţumirea, toată cinstea, toată binecuvântarea şi tot binele. Aşa să fie! Aşa să fie! Amin.

TE SALUT, STĂPÂNĂ,

Sfântă Regină, sfântă Maică a lui Dumnezeu,Marie,care eşti Fecioara devenită Biserică şi aleasă de preasfântul Tată din ceruri, care te-a consacrat împreună cu preasfântul său Fiu iubit şi cu Duhul Sfânt, Mângâietorul; tu în care a fost şi este plinătatea harului şi tot binele.

Te salut, palatul său.
Te salut, chivotul său.
Te salut, lăcaşul său.
Te salut, veşmântul său.
Te salut, servitoarea sa.
Te salut, Maica sa.

Şi vă salut pe voi toate, sfinte virtuţi, care sunteţi revărsate în inimile credincioşilor  prin harul şi lumina Duhului Sfânt, pentru ca din necredincioşi să-i faceţi oameni credincioşi lui Dumnezeu.
SFÂNTĂ FECIOARĂ MARIE, nu este nimeni asemenea ţie, născută pe lume, între femei, fiica şi slujitoarea Marelui Rege, Tatăl ceresc,  mama Preasfântului Domn al nostru Isus Cristos, mireasa Duhului Sfânt; roagă-te pentru noi cu Sfântul Mihail arhanghelul şi cu toate tăriile cerului şi cu toţi sfinţii, la preaiubitul tău Fiu, Domn şi Învăţător.
Salutarea Ingereasca
Bucura-te Marie, cea plina de har, Domnul este cu tine; binecuvantata esti tu intre femei si binecuvantat este rodul trupului tau, Isus.  Sfanta Marie, Maica lui Dumnezeu, roaga-te pentru noi, pacatosii, acum si in ceasul mortii noastre.
Magnificat (Lc 1, 46-55)
« Mărește sufletul meu pe Domnul și duhul meu tresaltă de bucurie în Dumnezeu, Mântuitorul meu, că a privit la umilința slujitoarei sale și iată de acum mă vor ferici toate neamurile.
Căci mi-a făcut lucruri mari Cel Puternic și sfânt e numele lui și mila lui din neam în neam spre cei ce se tem de El. Arătat-a puterea brațului său, risipit-a pe cei mândri în cugetul inimii lor; i-a dat jos pe cei puternici de pe tronuri și a înălțat pe cei smeriți; pe cei flămânzi i-a umplut de bunătăți, iar pe cei bogați i-a lăsat cu mâinile goale. Primit-a pe Israel, slujitorul său, aducându-și aminte de îndurarea sa, precum a grăit către părinții noștri, lui Abraham și seminției lui în veac.»
- Slavă Tatălui si Fiului si Sf.Duh. Si acum…. Amin. + Pentru rugaciunile…Amin.+

Cu dragoste fraternala,
                                        un Cavaler in Ordinul Florii de Cires-Sakura       20.05.2019
 
" Te ador, Dumnezeul meu, şi te iubesc din toată inima. Îţi mulţumesc că m-ai creat, că m-ai făcut creştin şi că m-ai ocrotit în această zi.  Iartă-mi păcatele pe care le-am făcut astăzi şi, dacă am făcut vreun bine,  primeşte-l cu bunăvoinţă.  Păzeşte-mă în timpul odihnei şi eliberează-mă de pericole. Harul Tău să fie pururea cu mine şi cu toţi cei dragi ai mei. + Amin. " (RUGĂCIUNE LA SFARSITUL ZILEI.)




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu