joi, 24 ianuarie 2013

Metode de Meditatia Crestina-Trascedentala(1)

METODE  DE  MEDITATIE  CRESTINA  TRASCEDENTALA(1)
~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~
Se numeste meditatie transcedentala,deoarece subiectul asezat intr-o pozitie comoda,face apel la gindirea sa interioara,la imaginatie sa,la emotii,trairi si limbaj, pentru a rostii in mod continuu (in soapta /in gind /sau liber),o formula "magica" din psalmii lui David sau o propozitie invocatorie din alte carti sfinte, menite sa atraga fortele divine si sa-l autosugestioneze,pentru a se obtine un ajutor divin,de iesire dintr-o problema.
Meditatia trascedentala,seamana cu meditatia isihasta-crestina,in care subiectul repeta mereu in gind o scurta rugaciune ca cea de exemplu:"Doamne Iisuse Hristoase,Fiul lui D-zeu,miluieste-ma pe mine pacatosul!" sau ca cea de: "PreaSfinta Nascatoare de D-zeu,Fecioara Maria,miluieste-ne pe noi!" ,ce este imbinata
cu folosirea metaniilor si a rozariului,concomitent cu manevrarea siragului de margele de pe firul acestuia.
Diferenta consta insa,la apelarea la o imaginatie bogata si la o buna concentrare a subiectului,care "vede totul cu ochii inchisi"si are aptitudini de bun "magician",in a crea mental trairile si vizualizarile interioare emotionale.
Iata primul exemplu:
"Imagineaza-te pe tine intrind intr-o biserica frumoasa.Este cald,linistit si placut.Este cea mai frumoasa biserica in care tu ai pasit vreodata.In ea totul este calm,liniste si bunatate.In fata ta vezi o cruce mare pe altar. De-o parte si de alta a ei se afla cite o luminare alba,groasa si aprinsa.Flacarile calde si placute nu te ard cind iti treci palmele prin ele.Ingenunchezi la picioarele crucii si spui continuu,de citeva ori din inima acestea:"Ca mila si adevarul iubeste Domnul. Dumnezeu har si slava va da. Dumnezeu nu va lipsi de bunatati,pe cel ce umbla intru nerautate!"   (Psalmul.83:versetul.12)
Apoi,auzi in spatele tau pasi apropiindu-se;cineva iti pune mina pe umar.Cind te intorci,iti dai seama ca este chiar cel care te-a suparat/sau neindreptatit.El a venit sa te roage sa-l ierti. Ridica-te si imbratiseaza-l cu pace. Pe obrazul lui ai curg lacrimi fierbinti. Iarta-l cu o dragoste crestina.De sus, Icoana Domnului Iisus Hristos,iti zimbeste!!!
Pentru a incheia meditatia,rosteste rugaciunea Tatal-Nostru sau Rugaciunea Sfintului Efrem Sirul,de mai jos:


"-Doamne si Stãpânul vietii mele,duhul trândãviei, al grijii de multe,al iubirii de stãpânie si al grãirii în desert nu mi-l da mie! Iar duhul curãtiei, al gândului smerit, al rãbdãrii si al dragostei, dãruieste-mi mie,robului Tau! Asa, Doamne,Împãrate,dãruieste-mi ca sã-mi vãd eu greselile mele,ca sã nu osindesc
 pe aproapele meu, cã binecuvântat esti în vecii vecilor. Amin."

Dumnezeu sa va binecuvinteze,pe toti.Amin!   (Cu dragoste fraternala,...un cavaler al Ordinului)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu