miercuri, 2 mai 2018

BINECUVÂNTĂRI PRIVITOARE LA RUGĂCIUNE ÎN COMUN


Deviza Ordinului: "Onoare, Lupta, Rugăciune, Munca şi Studiu."
Slogan: "Nu exista izbânda, decât cu ajutorul lui Dumnezeu!" 

       BINECUVÂNTĂRI PRIVITOARE LA RUGĂCIUNE ÎN COMUN
                                       ŞI LA CATEHEZĂ

INDICAŢII PRELIMINARE:

         Când credincioşii se adună laolaltă în numele lui Cristos, în mijlocul acelei adunări, după Cuvântul Domnului, Cristos însuşi este prezent. Este firesc, aşadar, ca din inimile celor adunaţi să se reverse spre Cristos rugăciuni de binecuvântare, împreună cu implorarea ajutorului divin pentru împlinirea scopului pentru care s-au adunat. Aceasta se întâmplă într-un mod special în cazul adunărilor pentru cateheză ori pentru rugăciune în comun. „Institutio generalis de Liturgia Horarum” (cf. n. 27) îndeamnă adunările laicilor, oriunde se desfăşoară şi pentru orice motiv sunt ţinute (rugăciune, apostolat sau cu alt scop), să înveţe a-l adora în acţiunea liturgică pe Dumnezeu Tatăl în spirit şi adevăr” (cf. In 4,23), amintindu-şi că prin cultul public şi prin rugăciune „toţi oamenii pot ajunge la el şi pot contribui la mântuirea întregii lumi”. Tinându-se seama de diversitatea împrejurărilor, se cuvine ca adunarea să înceapă cu invocarea Duhului Sfânt şi a binecuvântării Domnului prin imnul Veni creator sau antifonul Veni Sancte Spiritus, ori printr-un alt cântec potrivit (psalmul:88); iar după o scurtă lectură biblică bine aleasă, încheierea se face cu o rugăciune a zilei din Liturghierul Roman, luată mai ales de la Liturghiile în cinstea Duhului Sfânt sau din Liturghia săptămânii a şaptea a Timpului Pascal, ori din Liturghia pentru o adunare spirituală sau pastorală.  La sfârşitul întrunirii, se poate ţine o celebrare de binecuvântare cu rugăciunea de binecuvântare, pe care o rosteşte cel care prezidează, după cum urmează.
          Rânduiala prezentată aici poate fi oficiată fie de un preot, fie de un diacon sau chiar de un laic, acesta folosind ritualul specific; toţi, păstrând structura Ritualului, vor adapta celebrarea la împrejurări.

Rânduiala binecuvântării, unui grup adunat pentru cateheză
sau pentru rugăciune în comun:
    PSALMUL 88:
1. Milele Tale, Doamne, in veac le voi canta.
2. Din neam in neam voi vesti adevarul Tau cu gura mea.
3. Ca pe veci ai intemeiat mila si ai asezat in ceruri adevarul Tau, cand ai zis :
4. " Facut-am legamant cu alesii Mei, juratu-M-am lui David, robul Meu :
5. Pana in veac voi intari semintia ta si voi zi din din neam in neam scaunul tau ".
6. Lauda-vor cerurile minunile Tale, Doamne, si adevarul Tau, in adunarea sfintilor.
7. Ca cine va fi asemenea Domnului in nori si cine se va asemana cu Domnul intre fiii lui Dumnezeu ?
8. Dumnezeul cel preaslavit in sfatul sfintilor, mare si infricosator este peste cei dimprejurul Lui.
9. Doamne, Dumnezeul puterilor, cine este asemenea Tie ? Tare esti, Doamne, si adevarul Tau imprejurul Tau.
10. Tu stapinesti puterea marii si miscarea valurilor ei Tu o potolesti.
Un cavaler cruciat - in devotiune.
11. Tu ai smerit ca pe un ranit pe cel mandru; cu bratul puterii Tale ai risipit pe vrajmasii Tai.
12. Ale Tale sunt cerurile si al Tau este pamantul; lumea si plinirea ei Tu le-ai intemeiat.
13. Miazanoapte si miazazi Tu ai zidit; Taborul si Ermonul in numele Tau se vor bucura. Bratul Tau este cu putere.
14. Sa se intareasca mana Ta, sa se inalte dreapta Ta. Dreptatea si judecata sunt temelia scaunului Tau.
15. Mila si adevarul vor merge inaintea fetei Tale. Fericit este poporul care cunoaste strigat de bucurie;
16. Doamne, in lumina fetei Tale vor merge, si in numele Tau se vor bucura toata ziua si intru dreptatea Ta se vor inalta.
17. Ca lauda puterii lor Tu esti si intru buna vrerea Ta se va inalta puterea noastra.

- Slavă Tatălui si Fiului si Sf.Duh. Amin.+

+ Fraţilor preaiubiţi, Domnul nostru Isus Cristos, înălţându-se la ceruri, nu ne-a lăsat orfani, ci ni l-a trimis pe Duhul Sfânt, Dătătorul de viaţă, să ne fie călăuză spre patria cerească. Să ne rugăm, aşadar, Duhului Sfânt pentru noi şi pentru lumea întreagă.
+ Duhule Sfânt, izvor de viaţă veşnică,
dispune inimile credincioşilor şi ale păstorilor Bisericii, să asculte şi să urmeze îndemnurile tale.
R. Te rugăm, ascultă-ne!
călăuzeşte-i pe toţi creştinii spre unirea deplină în dreapta credinţă.
R. Te rugăm, ascultă-ne!
deschide-ne mintea spre a pătrunde tot mai mult misterul mântuirii şi întăreşte-ne voinţa spre a săvârşi cele plăcute ţie.
R. Te rugăm, ascultă-ne!
înflăcărează-ne de o iubire generoasă faţă de Dumnezeu şi faţă de toţi oamenii.
R. Te rugăm, ascultă-ne!
luminează cu razele adevărului toate conştiinţele şi dă-le tuturor harul unei sincere convertiri.
R. Te rugăm, ascultă-ne!
mângâie-i pe cei părăsiţi şi deznădăjduiţi, dăruindu-le credinţă în dumnezeiasca iubire, care le priveghează viaţa.
R. Te rugăm, ascultă-ne!
+ Părinte sfânt, atotputernic, veşnic Dumnezeu, care l-ai trimis în lume pe Fiul tău unul-născut, ca să ne mântuiască, iar apoi, spre a desăvârşi în noi lucrarea Lui, ni l-ai dăruit pe Duhul Sfânt, sfinţitorul, învaţă-ne să fim recunoscători faţă de bunătatea Ta negrăită şi să nu încetăm niciodată a lăuda şi a invoca numele Tău sfânt. Prin Iisus Cristos, Domnul nostru. R. Amin.+

1. Cel care prezidează îi pregăteşte pe cei de faţă pentru primirea binecuvântării, cu aceste cuvinte sau cu altele asemănătoare:

La întrunirea noastră de acum, Dumnezeu însuşi ne-a vorbit. Se cuvine, aşadar, să-i aducem mulţumiri celui care a binevoit să ne dezvăluie taina ascunsă de veacuri în Dumnezeu. Iar acum suntem datori să ne modelăm viaţa după cuvântul pe care l-am ascultat. Deci înainte de a pleca, să ne înălţăm gândul spre Dumnezeu, ca el să ne călăuzească prin Duhul său la plinătatea adevărului şi să ne întărească pentru a împlini necontenit cele ce-i sunt plăcute.

2. Când se consideră potrivit, înainte de rugăciunea de binecuvântare, se poate face rugăciunea universală.

RUGĂCIUNEA UNIVERSALĂ

- Urmează rugăciunea universală: TATAL NOSTRU.

Îndemnați de porunca Mântuitorului şi povățuiți de învățătura sa dumnezeiască îndrăznim a spune:
Tatăl nostru, care eşti în ceruri, sfinţească-se numele tău; vie împărăţia ta; facă-se voia ta, precum în cer aşa şi pe pământ. Pâinea noastră, cea de toate zilele, dă-ne-o nouă astăzi; şi ne iartă nouă greşelile noastre, precum şi noi iertăm greşiţilor noştri; şi nu ne duce pe noi în ispită, ci ne mântuieşte de cel rău. Amin.+

3. Dintre invocaţiile propuse mai jos, cel care prezidează le poate alege pe cele care i se par mai potrivite sau poate adăuga altele, în funcţie de împrejurări.

Sf.Augustin Ocrotitorul OFCS
Cuvintele pe care Domnul ni le-a grăit sunt duh şi viaţă: să-l rugăm, deci, ca cel care are cuvintele vieţii veşnice să găsească în noi, nu doar ascultători, ci şi înfăptuitori ai cuvântului şi împreună-lucrători ai adevărului său. Să-i spunem aşadar:
R. Vorbeşte, Doamne, tu ai cuvintele vieţii!
Cristoase, Fiul lui Dumnezeu, tu ai venit în lume ca să vesteşti oamenilor iubirea Tatălui; sporeşte credinţa noastră, ca să primim cuvintele tale ca pe un semn al bunăvoinţei sale părinteşti.
R. Vorbeşte, Doamne, tu ai cuvintele vieţii!
Cristoase, în tine Tatăl îşi află desfătarea şi ne-a poruncit să te ascultăm cu încredere; dă-ne priceperea ca, pătrunzând cu plăcere cuvintele tale, să le putem gusta mângâierea.
R. Vorbeşte, Doamne, tu ai cuvintele vieţii!
Cristoase, tu ai numit fericit pe oricine ascultă cuvântul lui Dumnezeu şi îl păzeşte; dă-ne harul ca, păstrând împreună cu Maria cuvintele tale, să le cumpănim cu stăruinţă în inimile noastre.
R. Vorbeşte, Doamne, tu ai cuvintele vieţii!
Cristoase, prin cuvântul tău, tu luminezi întunericul minţii şi dai înţelepciune celor mici; fă ca ascultându-te în simplitatea inimii, să cunoaştem tainele împărăţia cerurilor.
R. Vorbeşte, Doamne, tu ai cuvintele vieţii!
Cristoase, tu dezvălui fără încetare cuvântul tău în Biserică pentru ca toţi oamenii care-l ascultă să fie luminaţi de aceeaşi credinţă şi uniţi prin aceeaşi iubire; fă-ne să iubim şi să împlinim zi de zi tot mai mult cuvântul tău, ca toţi creştinii să fim în el o singură inimă şi un singur gând.
R. Vorbeşte, Doamne, tu ai cuvintele vieţii!
Cristoase, Cuvântul tău este făclie pentru paşii noştri şi lumină cărărilor noastre; fă ca, ascultându-te, să alergăm cu inimă deschisă pe calea poruncilor tale.
R. Vorbeşte, Doamne, tu ai cuvintele vieţii!
Cristoase, tu ai oferit cuvântul tău ca el să se răspândească şi să fie slăvit spre mântuirea oamenilor; binevoieşte a ne pătrunde de cuvintele tale, încât să ne dovedim crainici şi mărturisitori ai Evangheliei.
R. Vorbeşte, Doamne, tu ai cuvintele vieţii!

3. Urmează rugăciunea binecuvântării, ca mai jos.

Slujitorul îi îndeamnă pe toţi la rugăciune, cu aceste cuvinte sau cu altele asemănătoare, pentru a cere ajutorul lui Dumnezeu.
Cele 5 Ordine Religios Militare.

Fraţilor preaiubiţi, să-l rugăm pe Dumnezeu, Tatăl atotputernicul, să ne călăuzească paşii pe calea poruncilor sale.
Şi, după caz, toţi se roagă un timp în tăcere. Urmează rugăciunea binecuvântării.

RUGĂCIUNEA DE BINECUVÂNTARE

5. Apoi slujitorul, cu mâinile împreunate, dacă este laic, rosteşte rugăciunea de binecuvântare:

Îţi mulţumim, Doamne, şi te binecuvântăm fiindcă în multe rânduri şi în felurite chipuri ai vorbit odinioară părinţilor noştri prin profeţi, iar în cele din urmă ai grăit prin Fiul tău, pentru ca în el să le dezvălui tuturor belşugul harului tău; implorăm aşadar cu umilinţă bunăvoinţa ta, ca noi care ne-am adunat aici, pentru a cerceta Scripturile, să ne umplem de cunoaşterea voinţei tale, şi fiindu-ţi bine-plăcuţi în toate, să aducem roade prin toată fapta cea bună. Prin Iisus Cristos, Domnul nostru. R. Amin.+

ÎNCHEIERE

6. Apoi slujitorul încheie Ritualul, spunând:

Domnul sa ne binecuvinteze.Amin.+
Dumnezeu, Părintele îndurărilor, care a trimis Cuvântul său în lume ca, prin Duhul Sfânt, să ne înveţe tot adevărul, să ne facă vestitori ai Evangheliei şi martori ai iubirii sale în lume. R. Amin.

7. Se recomandă ca ritualul să se încheie cu un cântec potrivit.

PSALMUL 33 ( sau Psalmul 102.)

1. Bine voi cuvanta pe Domnul in toata vremea, pururea lauda Lui in gura mea.
2. In Domnul se va lauda sufletul meu; sa auda cei blanzi si sa se veseleasca.
3. Slaviti pe Domnul impreuna cu mine, si sa inaltam numele Lui impreuna.
4. Cautat-am pe Domnul si m-a auzit, si din toate necazurile mele m-a izbavit.
5. Apropiati-va de El si va luminati, si fetele voastre sa nu se rusineze.
6. Saracul acesta a strigat si Domnul l-a auzit pe el, si din toate necazurile lui l-a izbavit.
7. Strajui-va ingerul Domnului imprejurul celor ce se tem de El, si-i va izbavi pe ei.
8. Gustati si vedeti ca bun este Domnul; fericit barbatul care nadajduieste in El.
9. Temeti-va de Domnul toti sfintii Lui, ca n-au lipsa cei ce se tem de El.
10. Bogatii au saracit si au flamanzit, iar cei ce-L cauta pe Domnul nu se vor lipsi de tot binele.
11. Veniti fiilor, ascultati-ma pe mine, frica Domnului va voi invata pe voi;
12. Cine este omul cel ce voieste viata, care iubeste sa vada zile bune ? Opreste-ti limba de la rau si buzele tale sa nu graiasca viclesug.
13. Fereste-te de rau si fa bine, cauta pacea si o urmeaza pe ea.
14. Ochii Domnului spre cei drepti si urechile Lui spre rugaciunea lor.
15. Iar fata Domnului spre cei ce fac rele, ca sa piara de pe pamant pomenirea lor.
16. Strigat-au dreptii si Domnul i-a auzit, si din toate necazurile lor i-a izbavit.
17. Aproape este Domnul de cei umiliti la inima, si pe cei smeriti cu duhul ii va mantui.
18. Multe sunt necazurile dreptilor, si din toate acelea ii va izbavi pe ei Domnul.
19. Domnul pazeste toate oasele lor, nici unul din ele nu se va zdrobi.
20. Moartea pacatosilor este cumplita, si cei ce urasc pe cel drept vor gresi.
21. Mantui-va Domnul sufletele robilor Sai si nu vor gresi toti cei ce nadajduiesc in El.

R: Bine voi cuvanta pe Domnul in toata vremea, pururea lauda Lui in gura mea.

Aliluia, Aliluia, Aliluia, slava Tie, Dumnezeul nostru ( de trei ori)
Doamne miluieste,( de trei ori.)
Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.+

RUGĂCIUNE DE LAUDĂ
 
Sfânt, sfânt, sfânt este Domnul, Dumnezeu atotputernic, care este, care era şi care va veni;
şi să-l lăudăm şi să-l preamărim în veci.
Vrednic eşti Tu, Doamne, Dumnezeul nostru, să primeşti lauda, gloria, cinstea şi binecuvântarea;
şi să-l lăudăm şi să-l preamărim în veci.
Vrednic este Mielul care a fost înjunghiat să primească puterea şi bogăţia, tăria
şi înţelepciunea, cinstea, gloria şi binecuvântarea;
şi să-l lăudăm şi să-l preamărim în veci.
Să-l binecuvântăm pe Tatăl şi pe Fiul împreună cu Duhul Sfânt;
şi să-l lăudăm şi să-l preamărim în veci.
Binecuvântaţi pe Domnul toate lucrările Domnului                                                                              
şi să-l lăudăm şi să-l preamărim în veci.
Lăudaţi pe Dumnezeul nostru, voi toţi slujitorii săi care vă temeţi de El, mici şi mari;
şi să-l lăudăm şi să-l preamărim în veci.
Să-i aducă laudă Lui, cel plin de slavă, cerurile şi pământul,
şi să-l lăudăm şi să-l preamărim în veci.
Şi fiecare făptură care este în cer, pe pământ şi în adâncuri, şi marea şi creaturile care sunt în ea;
şi să-l lăudăm şi să-l preamărim în veci.
 Slavă Tatălui şi Fiului şi Duhului Sfânt;
şi să-l lăudăm şi să-l preamărim în veci.
Precum era la început şi acum şi pururi şi în vecii vecilor. Amin.
Şi să-l lăudăm şi să-l preamărim în veci.

Rugăciune:  
Atotputernice,   preasfinte, preamărite   şi   preaînalte   Dumnezeule, orice bine, supremul bine, tot ce-i bine, care singur eşti bun, fă ca noi să-ţi aducem toată lauda, toată slava, toată mulţumirea, toată cinstea, toată binecuvântarea şi tot binele. Aşa să fie! Aşa să fie! Amin.
Salutarea Ingereasca
Bucura-te Marie, cea plina de har, Domnul este cu tine; binecuvantata esti tu intre femei si binecuvantat este rodul trupului tau, Isus.  Sfanta Marie, Maica lui Dumnezeu, roaga-te pentru noi, pacatosii, acum si in ceasul mortii noastre. Amin.
Magnificat (Lc 1, 46-55)
« Mărește sufletul meu pe Domnul și duhul meu tresaltă de bucurie în Dumnezeu, Mântuitorul meu, că a privit la umilința slujitoarei sale și iată de acum mă vor ferici toate neamurile.
Căci mi-a făcut lucruri mari Cel Puternic și sfânt e numele lui și mila lui din neam în neam spre cei ce se tem de El. Arătat-a puterea brațului său, risipit-a pe cei mândri în cugetul inimii lor; i-a dat jos pe cei puternici de pe tronuri și a înălțat pe cei smeriți; pe cei flămânzi i-a umplut de bunătăți, iar pe cei bogați i-a lăsat cu mâinile goale. Primit-a pe Israel, slujitorul său, aducându-și aminte de îndurarea sa, precum a grăit către părinții noștri, lui Abraham și seminției lui în veac.»
- Slavă Tatălui si Fiului si Sf.Duh. Amin.+

Cu dragoste fraternala,
                                        un Cavaler in Ordinul Florii de Cires-Sakura       03.05.2018
 
RUGĂCIUNE:
Mulţumesc, Isuse, pentru că eşti viaţa cea adevărată. Vreau să trăiesc în prezenţa Ta şi să merg cu tine. Mulţumesc pentru că ni-l arăţi pe Tatăl care mă şi ne îngrijeşte. Mă hotărăsc să-ţi ofer una câte una din mlădiţele mele. Ţi le încredinţez pe acelea care explodează în frumuseţe şi viaţă. Însă şi mai mult, pe toate acelea care sunt uscate. Purifică-mă de ceea ce desparte de Tine. De tot ceea ce nu-mi dă libertatea. Toate roadele mele, sunt ale Tale. Ia-le. Primeşte-le. Fă-le noi toate, pentru Împărăţia Ta." Amin.+

NOTE: Imn: VENI SANCTE SPIRITUS =>
http://gregorian-chant-hymns.com/hymns-2/veni-sancte-spiritus.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu