luni, 30 iulie 2018

Binecuvantarea Şcolii & Universitaţii.


Deviza Ordinului: "Onoare, Lupta, Rugăciune, Munca şi Studiu."
Slogan: "Nu exista izbânda, decât cu ajutorul lui Dumnezeu!" 


   BINECUVÂNTAREA UNEI ŞCOLI SAU UNIVERSITĂŢI


INDICAŢII PRELIMINARE

Toate şcolile, şi cele de nivel inferior şi cele de nivel înalt, se bucură întotdeauna de atenţia Bisericii, fiindcă în şcoli se deschid minţile elevilor şi se formează în mod eficient sufletele lor, în care adolescenţii şi tinerii pot nu numai să dobândească o cultură şi o formaţie umană, dar îşi pot dezvolta zi de zi spiritul Evangheliei.
Rânduiala binecuvântării de aici, îi priveşte pe profesori şi pe elevi, şi pe toţi cei care se preocupă într-un mod sau altul în vreun fel de şcoală, precum şi însăşi comunitatea în folosul căreia se construieşte şcoala. Se recomandă ca aceştia toţi, să fie de faţă la celebrare.
Rânduiala poate fi oficiată atât de un preot sau de un diacon. Aceştia, păstrând structura şi elementele mai importante ale ritualului, vor adapta celebrarea la specificul locului şi al persoanelor. Dacă şcoală este înzestrată cu o Capelă proprie care trebuie binecuvântată, pot fi introduse la momentul oportun în rugăciunea credincioşilor invocaţii / intenţii potrivite, care să se refere la clădirea şi activitatea şcolii.


ÎNCEPUTUL RITUALULUI:

1. După ce comunitatea s-a adunat într-un loc potrivit, se poate cânta Psalmul 66, sau un alt cântec potrivit

PSALMUL 66

1. Dumnezeule, milostiveste-Te spre noi si ne binecuvinteaza, lumineaza fala Ta spre noi si ne miluieste!
2. Ca sa cunoastem pe pamant calea Ta, in toate neamurile mantuirea Ta.
3. Lauda-Te-vor pe Tine popoarele, Dumnezeule, lauda-Te-vor pe Tine popoarele toate!
4. Veseleasca-se si sa se bucure neamurile, ca vei judeca popoarele cu dreptate si neamurile pe pamant le vei povatui.
5. Lauda-Te-vor pe Tine popoarele Dumnezeule, lauda-Te-vor pe Tine popoarele toate. Pamantul si-a dat rodul sau.
6. Binecuvinteaza-ne pe noi, Dumnezeule, Dumnezeul nostru. Binecuvinteaza-ne pe noi, Dumnezeule, si sa se teama de Tine toate marginile pamantului.

Apoi celebrantul spune:

În numele Tatălui, şi al Fiului, şi al Sfântului Duh.

Toţi îşi fac semnul crucii şi răspund:  Amin.

2. Apoi celebrantul îi salută pe cei prezenţi spunând:

Dumnezeu, izvorul înţelepciunii, Domnul Cristos, Cuvântul său întrupat şi Duhul adevărului să fie cu voi toţi.

Sau alte cuvinte potrivite luate mai ales din Sfânta Scriptură.

Toţi răspund:  Şi cu duhul tău.

sau într-alt mod potrivit. Binecuvăntat sa fie Dumnezeu, in veci. R. Amin.

3. Apoi celebrantul îi pregăteşte pe cei de faţă pentru primirea binecuvântării, cu aceste cuvinte sau poate adăuga altele, după împrejurări:

a) Pentru o şcoală:

Isus pe munte, invatand neamurile.
Dumnezeu, Domnul ştiinţelor, cu înţelepciunea-i nemăsurată ne călăuzeşte spre dobândirea unei mai înalte cunoaşteri despre el, cunoaştere pe care a desăvârşit-o odinioară în Fiul său întrupat pentru noi. Orice tip de cunoaştere, de ştiinţă sau învăţătură, pe care se sprijină minţile omeneşti pentru a pătrunde în profunzimea lucrurilor, trebuie să se îndrepte spre a descoperi adevărul şi spre a-l adora pe Dumnezeul cel adevărat. Să implorăm astăzi binecuvântarea lui Dumnezeu asupra acestui loc de căutare, înţelegere şi răspândire a adevărului, pentru ca toţi cei care îi vor primi pe copii sau pe tineri spre a fi educaţi aici, să-i înveţe aşa cum trebuie, să îmbine înţelepciunea omenească şi adevărul evanghelic, astfel încât să poată păstra în suflete adevărata credinţă şi să o mărturisească prin purtare şi viaţă. Să cerem, aşadar, prin rugăciunea noastră, ca elevii să găsească prezenţa lui Cristos învăţătorul în cei care-i învaţă, pentru ca, devenind mai bogaţi în cunoştinţe umane şi divine, să fie în măsură să-i lumineze şi să-i ajute pe fraţii lor.

b) Pentru o universitate:

Fraţilor preaiubiţi, să-l rugăm cu umilinţă pe Dumnezeu, stăpânul ştiinţelor, ca toţi cei care vor veni aici pentru a căuta, în lecţiile ce se vor ţine, învăţătura şi principii de viaţă, să primească învăţătura lăuntrică a Duhului Sfânt şi să-l asculte pe Domnul Isus Cristos, în Evanghelia Sa.

CITIREA CUVÂNTULUI LUI DUMNEZEU

4. Apoi lectorul ori însuşi celebrantul citeşte un text din Sfânta Scriptură.

Citire din Epistola catre Efeseni, după sfântul Apostol Pavel.

Ef 4,11-24 « Cei ce săvârşesc adevărul în iubire. »

Cel ce S-a pogorît, El este; si Cel ce S’a suit mai presus de toate cerurile, pentru ca sa umple totul.  Si El i-a dat pe unii sa fie apostoli,pe altii profeti, pe altii binevestitori, pe altii pastori si învatatori, ca sa-i pregateasca pe sfinti pentru lucrarea slujirii, spre zidirea trupului lui Hristos, pâna ce toti vom ajunge la unitatea credintei si a cunoasterii Fiului lui Dumnezeu, la starea de barbat desavârsit, la masura vârstei plinatatii lui Hristos;
Ca sa nu mai fim copii, clatinati de valuri si purtati de orice vânt de-nvatatura încoace si-ncolo prin viclenia oamenilor, prin mestesugul lor de a atrage-n ratacire; Ci-n iubire traind dupa adevar, în toate sa crestem întru El Care este Capul, Hristos, dintru Care întregul trup, bine alcatuit si bine încheiat prin toate legaturile care-l hranesc dupa lucrarea fiecarei parti la masura ei, îsi face cresterea spre a se zidi el însusi întru iubire.
 Asadar, aceasta spun si marturisesc întru Domnul: de acum sa nu mai umblati asa cum umbla pagânii în desertaciunea mintii lor, întunecati fiind la minte, înstrainati de viata lui Dumnezeu, din pricina necunostintei care este în ei, din pricina împietririi inimii lor; [ fiind ei în nesimtire, s’au dat pe ei însisi nerusinarii, spre nesatioasa savârsire a tot felul de necuratii.]
Voi însa nu asa L-ati primit în învatatura pe Hristos, daca întradevar L-ati ascultat si daca ati fost învatati întru El asa cum este adevarul întru Iisus: Sa va dezbracati de omul cel vechi al fostului vostru fel de viata, care se strica prin poftele înselaciunii sa va înnoiti în duhul mintii voastre si sa va îmbracati în omul cel nou, cel zidit dupa Dumnezeu în dreptatea si sfintenia adevarului.
Pentru aceea, lepadând minciuna, graiti adevarul fiecare cu aproapele sau, caci unul altuia ne suntem madulare. [ Mâniati-va, dar nu pacatuiti; peste mânia voastra sa nu apuna soarele, nici sa-i dati diavolului prilej.]
Cine-a furat sa nu mai fure, ci mai degraba sa se osteneasca lucrând cinstit cu mâinile sale, ca sa aiba sa dea celui ce are nevoie. Nici un cuvânt rau sa nu iasa din gura voastra, ci numai cel care este bun spre zidirea cea de trebuinta, pentru ca el sa dea har celor ce-l aud. Sa nu întristati Duhul cel Sfânt al lui Dumnezeu, întru Care ati fost pecetluiti pentru ziua rascumpararii.
Sa piara de la voi toata amaraciunea si întarâtarea si mânia si strigarea si blasfemia împreuna cu toata rautatea. Ci fiti buni între voi, milostivi, iertându-va unul altuia, asa cum si Dumnezeu v-a iertat voua întru Hristos.

Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Matei

Mt 5,1b.2.13-16.   «Voi sunteţi lumina lumii.»

În timpul acela, Isus, văzând mulţimile s‑a urcat pe munte şi, după ce s‑a aşezat, s‑au apropiat de el ucenicii lui. Atunci, luând cuvântul, a început să‑i înveţe: „Voi sunteţi sarea pământului. Dacă sarea îşi pierde gustul, cu ce se va săra? Nu mai este bună de nimic; va fi aruncată afară şi oamenii o vor călca în picioare. Voi sunteţi lumina lumii. Nu se poate ascunde o cetate aşezată pe un munte. Nici nu pune cineva sub obroc o candelă aprinsă, ci o pune în sfeşnic pentru ca să lumineze tuturor celor din casă. Tot aşa să strălucească lumina voastră înaintea oamenilor, ca să vadă faptele voastre bune şi să‑l preamărească pe Tatăl vostru din ceruri”.

Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Matei

Mt 11,25-30 «Tu ai ascuns celor înţelepţi şi pricepuţi şi le-ai dezvăluit celor mici. »

Isus, vine si in casa lui Zaheu.
In vremea aceea, raspunzand, Iisus a zis: Te slavesc pe Tine, Parinte, Doamne al cerului si al pamantului, caci ai ascuns acestea de cei intelepti si priceputi si le-ai descoperit pruncilor. Da, Parinte, caci asa a fost bunavoirea inaintea Ta. Toate Mi-au fost date de catre Tatal Meu si nimeni nu cunoaste pe Fiul, decat numai Tatal, nici pe Tatal nu-L cunoaste nimeni, decat numai Fiul si cel caruia va voi Fiul sa-i descopere. Veniti la Mine toti cei osteniti si impovarati si Eu va voi odihni pe voi. Luati jugul Meu asupra voastra si invatati-va de la Mine, ca sunt bland si smerit cu inima si veti gasi odihna sufletelor voastre. Caci jugul Meu e bun si povara Mea este usoara.

sau:

Prov 1,1-7 «Teama de Dumnezeu este începutul înţelepciunii.»
Înţ 7,7-20 «Împreună cu înţelepciunea mi-au venit toate cele bune.»
Înţ 9,1-6.10-18 «Dă-mi mie înţelepciunea care stă în preajma tronului tău.»
Sir 1,1-5.22-25 «Izvorul înţelepciunii este cuvântul lui Dumnezeu.»
Sir 51,18-29 «Îl voi preamări pe cel care îmi dă înţelepciune.»

5. După caz, se poate recita sau cânta un psalm responsorial sau un cântec potrivit

Ps 18b(19b), 8.9.10.12
       PSALMUL 18
l. Cerurile spun slava lui Dumnezeu si facerea mainilor Lui o vesteste taria.
2. Ziua zilei spune cuvant, si noaptea noptii vesteste stiinta.
3. Nu sunt graiuri, nici cuvinte, ale caror glasuri sa nu se auda.
4. In tot pamantul a iesit vestirea lor, si la marginile lumii cuvintele lor.
5. In soare si-a pus locasul sau; si el este ca un mire ce iese din camara sa.
6. Bucura-se-va ca un urias, care alearga drumul lui.
7. De la marginea cerului iesirea lui, si oprirea lui pana la marginea cerului; si nu este cine sa se ascunda de caldura lui.
8. Legea Domnului este fara prihana, intoarce sufletele; marturia Domnului este credincioasa, intelepteste pruncii;
9. Judecatile Domnului sunt drepte, veselesc inima; porunca Domnului este stralucitoare, lumineaza ochii.
10. Frica de Domnul este curata, ramane in veacul veacului. Judecatile Domnului sunt adevarate, toate indreptatite.
11. Dorite sunt mai mult decat aurul, si decat piatra cea de mare pret; si mai dulci decat mierea si fagurele.
12. Ca robul Tau le pazeste pe ele, si rasplatire multa are.
13. Greselile cine le va pricepe? De cele ascunse ale mele curateste-ma
14. Si de cele straine fereste pe robul Tau; de nu ma vor stapani, atunci fara prihana voi fi si ma voi curati de pacat mare.
15. Si vor bineplacea cuvintele gurii mele si cugetul inimii mele inaintea Ta pururea; Doamne, Ajutorul meu si Izbavitorul meu.

R. (In 6,68c) «Doamne, tu ai cuvintele vieţii veşnice.»

Ps 77(78), 1-2.3-4.5.7
     PSALMUL 77

1. Luati aminte, poporul meu, la legea mea, plecati urechile voastre spre graiurile gurii mele.
2. Deschide-voi in pilde gura mea, spune-voi cele ce au fost dintru inceput,
3. Cate am auzit si am cunoscut si cate parintii nostri ne-au invatat.
4. Nu s-au ascuns de la fiii lor, din neam in neam,
5. Vestind laudele Domnului si puterile Lui si minunile pe care le-a facut.
6. Si a ridicat marturie in Iacob si lege a pus in Israel.
7. Cate a poruncit parintilor nostri ca sa le arate pe ele fiilor lor, ca sa le cunoasca neamul ce va sa vina,
8. Fiii ce se vor naste si se vor ridica, si le vor vesti fiilor lor,
9. Ca sa-si puna in Dumnezeu nadejdea lor si sa nu uite binefacerile lui Dumnezeu si poruncile Lui sa le tina, …
76. Si a ales pe David robul Sau si l-a luat pe el de la turmele oilor.
77. De langa oile ce nasc l-a luat pe el, ca sa pasca pe Iacob, poporul Sau, si pe Israel, mostenirea Sa.
78. Si i-a pascut pe ei intru nerautatea inimii lui si in priceperea mainii lui i-a povatuit pe ei.

R. (1Cor 1,30) «Cristos s-a făcut înţelepciune de la Dumnezeu pentru noi.»

Ps 118 (119), 97-98.99-100.124-125
        PSALMUL 118

1. Fericiti cei fara prihana in cale, care umbla in legea Domnului.
2. Fericiti cei ce pazesc poruncile Lui si-L cauta cu toata inima lor, …
97. Ca am iubit legea Ta, Doamne, ea toata ziua cugetarea mea este.
98. Mai mult decat pe vrajmasii mei mai inteleptit cu porunca Ta, ca in veac a mea este.
99. Mai mult decat invatatorii mei am priceput, ca la marturiile Tale gandirea mea este.
100. Mai mult decat batranii am inteles, ca poruncile Tale am cautat.

124. Fa cu robul Tau, dupa mila Ta, si indreptarile Tale ma invata.
125. Robul Tau sunt eu; intelepteste-ma si voi cunoaste marturiile Tale.

165. Pace multa au cei ce iubesc legea Ta si nu se smintesc.
166. Asteptat-am mantuirea Ta, Doamne, si poruncile Tale am iubit.
167. Pazit-a sufletul meu marturiile Tale si le-a iubit foarte.
168. Pazit-am poruncile Tale si marturiile Tale, ca toate caile mele inaintea Ta sunt, Doamne.
169. Sa se apropie rugaciunea mea inaintea Ta, Doamne; dupa cuvantul Tau ma intelepteste.
170. Sa ajunga cererea mea inaintea Ta, Doamne; dupa cuvantul Tau ma izbaveste.
171. Sa raspandeasca buzele mele lauda, ca m-ai invatat indreptarile Tale.
172. Rosti-va limba mea cuvintele Tale, ca toate poruncile Tale sunt drepte.
173. Mina Ta sa ma izbaveasca, ca poruncile Tale am ales.
174. Dorit-am mantuirea Ta, Doamne, si legea Ta cugetarea mea este.
175. Viu va fi sufletul meu si Te va lauda si judecatile Tale imi vor ajuta mie.
176. Ratacit-am ca o oaie pierduta; cauta pe robul Tau, ca poruncile Tale nu le-am uitat.

R. (cf. 105) «Cuvântul tău este lumină pentru paşii mei, Doamne.»

Ps 138(139), 1-2.3-4.5-6.17-18.
        PSALMUL 138

1. Doamne, cercetatu-m-ai si m-ai cunoscut.
2. Tu ai cunoscut sederea mea si scularea mea; Tu ai priceput gandurile mele de departe.
3. Cararea mea si firul vietii mele Tu le-ai cercetat si toate caile mele mai dinainte le-ai vazut.
4. Ca inca nu este cuvant pe limba mea
5. Si iata, Doamne, Tu le-ai cunoscut pe toate si pe cele din urma si pe cele de demult; Tu m-ai zidit si ai pus peste mine mana Ta.
6. Minunata este stiinta Ta, mai presus de mine; este inalta si n-o pot ajunge.
7. Unde ma voi duce de la Duhul Tau si de la fata Ta unde voi fugi?
8. De ma voi sui in cer, Tu acolo esti. De ma voi cobori in iad, de fata esti.
9. De voi lua aripile mele de dimineata si de ma voi aseza la marginile marii
10. Si acolo mana Ta ma va povatui si ma va tine dreapta Ta.
11. Si am zis: "Poate intunericul ma va acoperi si se va face noapte lumina dimprejurul meu".
12. Dar intunericul nu este intuneric la Tine si noaptea ca ziua va lumina. Cum este intunericul ei, asa este si lumina ei.
13. Ca Tu ai zidit rarunchii mei, Doamne, Tu m-ai alcatuit in pantecele maicii mele.
14. Te voi lauda, ca sunt o faptura asa de minunata. Minunate sunt lucrurile Tale si sufletul meu le cunoaste foarte.
15. Nu sunt ascunse de Tine oasele mele, pe care le-ai facut intru ascuns, nici fiinta mea pe care ai urzit-o ca in cele mai de jos ale pamantului.
16. Cele nelucrate ale mele le-au cunoscut ochii Tai si in cartea Ta toate se vor scrie; zi de zi se vor savarsi si nici una din ele nu va fi nescrisa.
17. Iar eu am cinstit foarte pe prietenii Tai, Dumnezeule, si foarte s-a intarit stapanirea lor.
18. Si-i voi numara pe ei, si mai mult decat nisipul se vor inmulti. M-am sculat si inca sunt cu Tine.
19. O, de ai ucide pe pacatosi, Dumnezeule! Barbati varsatori de sange, departati-va de la mine!
20. Acestia Te graiesc de rau, Doamne, si vrajmasii Iti hulesc numele.
21. Oare, nu pe cei ce Te urasc pe Tine, Doamne, am urat si asupra vrajmasilor Tai m-am mahnit?
22. Cu ura desavarsita i-am urat pe ei si mi s-au facut dusmani.
23. Cerceteaza-ma, Doamne, si cunoaste inima mea; incearca-ma si cunoaste cararile mele
24. Si vezi de este calea faradelegii in mine si ma indrepteaza pe calea cea vesnica.

R. (cf. 10) «Mâna ta mă va călăuzi, Doamne.»

( După caz, celebrantul le poate vorbi pe scurt celor de faţă, explicând lectura biblică.)

RUGĂCIUNEA UNIVERSALĂ

6. Urmează rugăciunea universală.

Îndemnați de porunca Mântuitorului şi povățuiți de învățătura sa dumnezeiască îndrăznim a spune:
Tatăl nostru, care eşti în ceruri, sfinţească-se numele tău; vie împărăţia ta; facă-se voia ta, precum în cer aşa şi pe pământ. Pâinea noastră, cea de toate zilele, dă-ne-o nouă astăzi; şi ne iartă nouă greşelile noastre, precum şi noi iertăm greşiţilor noştri; şi nu ne duce pe noi în ispită, ci ne mântuieşte de cel rău. Amin.+

7. Dintre invocaţiile propuse mai jos, celebrantul poate alege pe cele care i se par mai potrivite sau poate adăuga altele, după împrejurări.

a) Pentru o şcoală:

Începutul oricărei înţelepciuni este temerea de Domnul. Să-l invocăm pe Dumnezeu pentru a putea deosebi cu mintea şi a arăta prin fapte cele ce sunt adevărate şi drepte. Să spunem, aşadar, cu umilinţă:

R. Dă-ne, Doamne, duhul înţelepciunii!

Doamne, Dumnezeul nostru, tu ne arăţi o dragoste aşa de mare, ca să ne numim şi să fim cu adevărat fiii tăi; fă ca prin învăţătura omenească primită să înţelegem mai limpede şi să împlini întru totul sensul chemării noastre.
R. Dă-ne, Doamne, duhul înţelepciunii!
În Fiul tău, Isus Cristos, ne-ai dăruit exemplul omului nou, desăvârşit în înţelepciune, vârstă şi har; dă-ne ca, în timp ce înaintăm zi de zi în învăţătura omenească, să ne ridicăm spre roadele dumnezeieşti.
R. Dă-ne, Doamne, duhul înţelepciunii!
Tu ai rânduit ca toţi cei apropiaţi să conlucreze la formarea deplină a omului; fă ca tot ce vom dobândi în şcoala noastră să ne îndemne fără încetare spre răspândirea binelui comun.
R. Dă-ne, Doamne, duhul înţelepciunii!
Tu eşti creatorul şi apărătorul demnităţii umane; fă ca binefacerile unei educaţii sănătoase să se extindă cât mai repede la toţi oamenii, pe toată întinderea pământului.
R. Dă-ne, Doamne, duhul înţelepciunii!

b) Pentru o universitate:

Începutul oricărei înţelepciuni este temerea de Domnul. Să-l invocăm pe Dumnezeu pentru a putea deosebi cu mintea şi a arăta prin fapte cele ce sunt adevărate şi drepte. Să spunem, aşadar, cu umilinţă:

R. Dă-ne, Doamne, duhul înţelepciunii!

Doamne, Dumnezeul nostru, tu l-ai făcut pe om părtaş al înţelepciunii tale; fă ca ţinându-ne departe de toate preocupările exclusiv pământeşti, să tindem cu hotărâre spre totala desăvârşire a persoanei umane.
R. Dă-ne, Doamne, duhul înţelepciunii!
Tu l-ai trimis lumii pe Fiul tău, lumina cea adevărată, care-i luminează pe toţi oamenii ca să dea mărturie adevărului; fă ca noi, căutând neobosit cele adevărate, să putem contribui prin iniţiativele noastre, la progresul societăţii omeneşti.
R. Dă-ne, Doamne, duhul înţelepciunii!
În planul tău înţelept, tu ai voit ca unitatea fiinţei umane să nu fie străină de misterul mântuirii; fă ca înaintarea în ştiinţă şi învăţătură să-i călăuzească pe oameni la unitate.
R. Dă-ne, Doamne, duhul înţelepciunii!
Tu ne-ai încredinţat porunca Evangheliei ca să ne punem cu toată inima în slujba fraţilor noştri; fă să lucrăm necontenit într-un singur gând pentru afirmarea limpede a drepturilor omului.
R. Dă-ne, Doamne, duhul înţelepciunii!

RUGĂCIUNEA DE BINECUVÂNTARE

8. Apoi celebrantul preot (cu braţele întinse), rosteşte rugăciunea de binecuvântare:

a) Pentru o şcoală:

Doamne, Dumnezeule atotputernic, ascultă rugăciunile noastre, pentru ca această casă dedicată hrănirii cu învăţătură omenească a tinerilor, dezvoltării ştiinţelor şi răspândirii culturii, să devină un locaş în care elevii şi profesorii, hrăniţi de cuvintele adevărului, să urmeze învăţăturile vieţii creştine şi să dorească din toată inima să rămână uniţi cu învăţătorul Cristos, care vieţuieşte şi domneşte în vecii vecilor. R. Amin.

~ Rugaciune catre Isus, Prietenul Copiilor. ~

Isus, apropie si binecuvintaza copii.
+ Fraţilor preaiubiţi Isus, Prietenul copiilor , i-a primit cu dragoste pe copii şi i-a binecuvântat. Cu aceeaşi iubire ne va primi şi pe noi, dacă ne apropiem de el cu sinceritate de copil.
+ Isuse Cristoase, Prietenul copiilor :
ajută Biserica să împartă cu bunătate de mamă, darurile tale celor mici şi adună-i pe toţi copiii în casa Tatălui Tău.
R. Te rugăm, ascultă-ne!
– ajută-i pe copiii orfani sau părăsiţi să-şi găsească în Dumnezeu, un Tată iubitor, şi în sfânta FecioaraMaria, o mamă şi o ocrotitoare.
R. Te rugăm, ascultă-ne!
ajută familiile şi instituţiile de învăţământ să îi crească pe cei mici într-un climat sănătos de iubire, sinceritate şi încredere.
R. Te rugăm, ascultă-ne!
dăruieşte-le copiilor interes şi dragoste pentru adevăratele valori, pricepere la învăţătură şi reuşită la examene.
R. Te rugăm, ascultă-ne!
fereşte-i pe toţi copiii de boli, de suferinţă şi de nedreptate.
R. Te rugăm, ascultă-ne!
învaţă-ne să fim recunoscători faţă de părinţi, faţă de educatori şi faţă de binefăcători.
R. Te rugăm, ascultă-ne!
revarsă asupra noastră, a tuturor Duhul Tău cel Sfânt, care să ne transforme, spre a deveni asemenea copiilor şi a ne învrednici astfel de împărăţia cerurilor.
R. Te rugăm, ascultă-ne!
+ Doamne Dumnezeule, Părinte veşnic, priveşte cu bunătate spre noi, care suntem copiii Tăi, şi dăruieşte-ne ceea ce nu putem dobândi prin puterile noastre. Tu, care vieţuieşti şi domneşti în vecii vecilor. R. Amin.+

sau:        ~ Rugaciune  pentru binecuvantarea copiilor. ~

+ Doamne Iisuse, tu i-ai primit şi i-ai binecuvântat pe copii; ascultă cu bunăvoinţă rugăciunile noastre.
R: Te rugăm, ascultă-ne!
Apără-ne de orice primejdie.
R: Te rugăm, ascultă-ne!
Călăuzeşte-ne viaţa şi educaţia.
R: Te rugăm, ascultă-ne!
Dă-ne harul să creştem şi noi  în înţelepciune, în vârstă şi har, în faţa Tatălui şi a oamenilor.
R: Te rugăm, ascultă-ne!
Ajută-i pe toţi copiii de vârsta noastră.
R: Te rugăm, ascultă-ne!
Dă-ne harul să-ţi mulţumim pentru darurile bunăvoinţei tale.
R: Te rugăm, ascultă-ne!
Binecuvântează-i pe părinţii, prietenii şi binefăcătorii noştri.
R: Te rugăm, ascultă-ne!
+ Doamne, Iisuse Cristoase, tu le-ai arătat copiilor o iubire aşa de mare încât ai spus că cei care îi primesc, te primesc pe Tine. Ascultă rugăciunile noastre pentru aceşti copii (acest copil) pe care i-ai (l-ai) copleşit cu harul Botezului şi ocroteşte-i (l) necontenit, pentru că atunci când se va face mare, să te mărturisească printr-o credinţă liberă, să fie râvnic în dragoste şi să rămână neclintit în speranţa Împărăţiei tale. Tu, care vieţuieşti şi domneşti în vecii vecilor. R. Amin.

b) Pentru o universitate:

Isus invata batranii intelepti in Templu.
Dumnezeule, tu ne îngădui astăzi să inaugurăm această lucrare închinată răspândirii învăţăturilor omeneşti; Fă, te rugăm, ca cei care se vor aduna aici fie pentru a instrui, fie pentru a fi instruiţi, să caute neîncetat adevărul şi, totodată, să te recunoască pe tine drept unic izvor al adevărului. 
Prin Iisus Cristos, Domnul nostru. R. Amin.

~ Rugaciune catre Isus Învăţătorul. ~

+ Fraţilor preaiubiţi, mântuitorul  Isus Învăţătorul,  ne-a învăţat să umblăm în lumină. Uniţi în ascultarea cuvântului dumnezeiesc şi în oferirea jertfei sfinte,
să-i cerem harul de a înţelege şi de a trăi Evanghelia Sa.
+  Doamne Isuse Cristoase, Lumina Lumii :
dăruieşte-le fiilor Bisericii tale o dorinţă tot mai aprinsă de a te cunoaşte şi de a te urma.
R. Te rugăm, ascultă-ne!
transformă-i pe toţi păstorii Bisericii în adevăraţi apostoli, plini de credinţă şi de iubire.
R. Te rugăm, ascultă-ne!
deschide minţile şi inimile celor necredincioşi, ca să primească adevărul
învăţăturii Tale.
R. Te rugăm, ascultă-ne!
luminează-ne să putem deosebi mereu adevărul de eroare şi pentru a ajunge la sfinţenia la care ne chemi Tu.
R. Te rugăm, ascultă-ne!
învaţă-ne ca după exemplul preacuratei FecioareMaria, să păstrăm în inimă cuvintele Tale, să le medităm şi să le urmăm.
R. Te rugăm, ascultă-ne!
cheamă-i pe toţi credincioşii răposaţi, să contemple strălucirea feţei Tale.
R. Te rugăm, ascultă-ne!
+ Dumnezeule preamilostiv, căile tale sunt adevăr şi dreptate. Ajută-ne să urmăm învăţătura Sfintei Evanghelii şi să o propovăduim prin întreaga noastră viaţă. Prin Isus Cristos, Domnul nostru. R. Amin.

( După rugăciunea binecuvântării, celebrantul îi stropeşte pe cei prezenţi şi clădirea cu apă sfinţită, în timp ce se cântă un cântec sau un psalm potrivit.)

a) Pentru o şcoală:

PSALMUL 33 ( pentru binecuvintarea scolii, a scolarilor si spor la invatatura.)

l. Bine voi cuvanta pe Domnul in toata vremea, pururea lauda Lui in gura mea.
2. In Domnul se va lauda sufletul meu; sa auda cei blanzi si sa se veseleasca.
3. Slaviti pe Domnul impreuna cu mine si sa inaltam numele Lui impreuna.
4. Cautat-am pe Domnul si m-a auzit si din toate necazurile mele m-a izbavit.
5. Apropiati-va de El si va luminati; si fetele voastre sa nu se rusineze.
6. Saracul acesta a strigat si Domnul l-a auzit pe el si din toate necazurile lui l-a izbavit.
7. Strajui-va ingerul Domnului imprejurul celor ce se tem de El si-i va izbavi pe ei.
8. Gustati si vedeti ca bun este Domnul; fericit barbatul care nadajduieste in El.
9. Temeti-va de Domnul toti sfintii Lui, ca n-au lipsa cei ce se tem de El.
10. Bogatii au saracit si au flamanzit, iar cei ce-L cauta pe Domnul, nu se vor lipsi de tot binele.
11. Veniti fiilor, ascultati-ma pe mine, frica Domnului va voi invata pe voi;
12. Cine este omul cel ce voieste viata, care iubeste sa vada zile bune? Opreste-ti limba de la rau si buzele tale sa nu graiasca viclesug.
13. Fereste-te de rau si fa bine, cauta pacea si o urmeaza pe ea.
14. Ochii Domnului spre cei drepti si urechile Lui spre rugaciunea lor.
15. Iar fata Domnului spre cei ce fac rele, ca sa piara de pe pamant pomenirea lor.
16. Strigat-au dreptii si Domnul i-a auzit si din toate necazurile lor i-a izbavit.
17. Aproape este Domnul de cei umiliti la inima si pe cei smeriti cu duhul ii va mantui.
18. Multe sunt necazurile dreptilor si din toate acelea ii va izbavi pe ei Domnul.
19. Domnul pazeste toate oasele lor, nici unul din ele nu se va zdrobi.
20. Moartea pacatosilor este cumplita si cei ce urasc pe cel drept vor gresi.
21. Mantui-va Domnul sufletele robilor Sai si nu vor gresi toti cei ce nadajduiesc in El.
- Slavă Tatălui si Fiului si Sf.Duh. Amin.-
b) Pentru o universitate:

PSALMUL 134 ( Pentru trecerea examenelor si o mai buna concentrare la invatatura.)

1. Laudati numele Domnului, laudati slugi pe Domnul,
2. Cei ce stati in casa Domnului, in curtile Dumnezeului nostru.
3. Laudati pe Domnul, ca este bun Domnul; cantati numele Lui, ca este bun.
4. Ca pe Iacob si l-a ales Domnul, pe Israel spre mostenire Lui.
5. Ca eu am cunoscut ca este mare Domnul si Domnul nostru peste toti dumnezeii.
6. Toate cate a vrut Domnul a facut in cer si pe pamant, in mari si in toate adancurile.
7. A ridicat nori de la marginea pamantului; fulgerele spre ploaie le-a facut; El scoate vanturile din vistieriile Sale.
8. El a batut pe cei intai-nascuti ai Egiptului, de la om pana la dobitoc.
9. Trimis-a semne si minuni in mijlocul tau, Egipte, lui Faraon si tuturor robilor lui.
10. El a batut neamuri multe si a ucis imparati puternici:
11. Pe Sihon imparatul Amoreilor si pe Og imparatul Vasanului si toate stapanirile Canaanului.
12. Si a dat pamantul lor mostenire, mostenire lui Israel, poporului Sau.
13. Doamne, numele Tau este in veac si, pomenirea Ta in neam si in neam.
14. Ca va judeca Domnul pe poporul Sau si de slugile Sale se va milostivi.
15. Idolii neamurilor sunt argint si aur, lucruri facute de maini omenesti.
16. Gura au si nu vor grai, ochi au si nu vor vedea.
17. Urechi au si nu vor auzi, ca nu este duh in gura lor.
18. Asemenea lor sa fie toti cei care ii fac pe ei si toti cei ce se incred in ei.
19. Casa lui Israel, binecuvantati pe Domnul; casa lui Aaron, binecuvantati pe Domnul;
20. Casa lui Levi, binecuvantati pe Domnul; cei ce va temeti de Domnul, binecuvantati pe Domnul.
21. Binecuvantat este Domnul din Sion, Cel ce locuieste in Ierusalim.

ÎNCHEIERE:

9. Apoi celebrantul preot cu braţele întinse asupra celor prezenţi, încheie ritualul, spunând:

a) Pentru o şcoală:

+ Dumnezeu, stăpânul ştiinţelor, să ne arate Căile Sale;
+ Cristos, înţelepciunea cea veşnică, să ne înveţe cuvintele Adevărului;
+ Duhul Sfânt, lumina preafericită, să lumineze fără încetare minţile noastre, ca să învăţăm ceea ce este drept şi bun, iar ce vom învăţa să împlinim prin faptă. R. Amin.
     Şi binecuvântarea lui Dumnezeu cel atotputernic, a Tatălui şi a Fiului, + şi a Sfântului Duh, să coboare peste voi şi să rămână pururi. R. Amin.
Blazonul Cav. al Ordinului FCS.

Apoi celebrantul laic, poate sa încheie ritualul, spunând:

+ Domnul Isus Cristos, care i-a iubit pe copii, să ne binecuvânteze şi să ne păstreze în iubirea Sa. R. Amin.”

b) Pentru o universitate:

Celebrantul sau diaconul, pregăteşte adunarea pentru primirea binecuvântării, prin aceste cuvinte:

Plecaţi-vă frunţile pentru binecuvântare.

Apoi celebrantul cu braţele întinse asupra celor prezenţi, îi binecuvântează, spunând:

+ Dumnezeu, stăpânul ştiinţelor, să vă întărească prin binecuvântarea Sa.
R. Amin.
+ Cristos, unicul învăţător, să vă înveţe cuvintele vieţii veşnice. R. Amin.
+ Duhul Sfânt, sfătuitorul, să vă conducă la tot adevărul. R. Amin.
    Şi pe voi toţi care sunteţi aici de faţă, să vă binecuvânteze atotputernicul Dumnezeu, Tatăl, şi Fiul, + şi Sfântul Duh. R. Amin.
+ Să vă binecuvânteze atotputernicul Dumnezeu, Tatăl, şi Fiul, + şi Duhul Sfânt. R. Amin.

10. Se recomandă ca ritualul să se încheie cu un psalm / un cântec potrivit.

PSALMUL 112   ( Pentru dezvoltarea profesionala si in cariera a tinerilor.)

1. Lăudaţi, tineri, pe Domnul, lăudaţi numele Domnului.
2. Fie numele Domnului binecuvântat de acum şi până în veac.
3. De la răsăritul soarelui până la apus, lăudat este numele Domnului.
4. Înalt este peste toate neamurile Domnul, peste ceruri este slava Lui.
5. Cine este ca Domnul Dumnezeul nostru, Cel ce locuieşte întru cele înalte
6. Şi spre cele smerite priveşte, În cer şi pe pământ?
7. Cel ce scoate din pulbere pe cel sărac şi ridică din gunoi pe cel sărman,
8. Ca să-l aşeze cu cei mari, cu cei mari ai poporului Său.
9. Cel ce face să locuiască cea stearpă în casă, ca o mamă ce se bucura de fii.

R: <<  Lăudaţi tineri pe Domnul, lăudaţi numele Domnului. >>

- Slavă Tatălui si Fiului si Sf.Duh. Amin.+
RUGĂCIUNE DE LAUDĂ 

Sfânt, sfânt, sfânt este Domnul, Dumnezeu atotputernic,care este, care era şi care va veni;
şi să-l lăudăm şi să-l preamărim în veci.
Vrednic eşti Tu, Doamne, Dumnezeul nostru, să primeşti lauda, gloria, cinstea şi binecuvântarea;
şi să-l lăudăm şi să-l preamărim în veci.
Vrednic este Mielul care a fost înjunghiat să primească puterea şi bogăţia, înţelepciunea şi tăria,cinstea, gloria şi binecuvântarea;
şi să-l lăudăm şi să-l preamărim în veci.
Să-l binecuvântăm pe Tatăl şi pe Fiul împreună cu Duhu Sfânt;
şi să-l lăudăm şi să-l preamărim în veci.
Binecuvântaţi pe Domnul toate lucrările Domnului                                                                          şi să-l lăudăm şi să-l preamărim în veci.
Lăudaţi pe Dumnezeul nostru, voi toţi slujitorii săi care vă temeţi de El, mici şi mari;
şi să-l lăudăm şi să-l preamărim în veci.
Să-i aducă laudă Lui, cel plin de slavă, cerurile şi pământul,
şi să-l lăudăm şi să-l preamărim în veci.
Şi fiecare făptură care este în cer, pe pământ şi în adâncuri, şi marea şi creaturile care sunt în ea;
şi să-l lăudăm şi să-l preamărim în veci.
 Slavă Tatălui şi Fiului şi Duhului Sfânt;
şi să-l lăudăm şi să-l preamărim în veci.
Precum era la început şi acum şi pururi şi în vecii vecilor. Amin.
Şi să-l lăudăm şi să-l preamărim în veci.

Rugăciune: 

Atotputernice,   preasfinte, preamărite   şi   preaînalte   Dumnezeule, orice bine, supremul bine, tot ce-i bine, care singur eşti bun, fă ca noi să-ţi aducem toată lauda, toată slava, toată mulţumirea, toată cinstea, toată binecuvântarea şi tot binele. Aşa să fie! Aşa să fie! Amin.

TE SALUT, STĂPÂNĂ,

Sfântă Regină, sfântă Maică a lui Dumnezeu,Marie,care eşti Fecioara devenită Biserică şi aleasă de preasfântul Tată din ceruri, care te-a consacrat împreună cu preasfântul său Fiu iubit şi cu Duhul Sfânt, Mângâietorul; tu în care a fost şi este plinătatea harului şi tot binele.

Te salut, palatul său. Te salut, chivotul său. Te salut, lăcaşul său.Te salut, veşmântul său. Te salut, servitoarea sa. Te salut, Maica sa.

Şi vă salut pe voi toate, sfinte virtuţi, care sunteţi revărsate în inimile credincioşilor  prin harul şi lumina Duhului Sfânt, pentru ca din necredincioşi să-i faceţi oameni credincioşi lui Dumnezeu.
SFÂNTĂ FECIOARĂ MARIE, nu este nimeni asemenea ţie, născută pe lume, între femei, fiica şi slujitoarea Marelui Rege, Tatăl ceresc,  mama Preasfântului Domn al nostru Isus Cristos, mireasa Duhului Sfânt; roagă-te pentru noi cu Sfântul Mihail arhanghelul şi cu toate tăriile cerului şi cu toţi sfinţii, la preaiubitul tău Fiu, Domn şi Învăţător.
Salutarea Ingereasca
Bucura-te Marie, cea plina de har, Domnul este cu tine; binecuvantata esti tu intre femei si binecuvantat este rodul trupului tau, Isus.  Sfanta Marie, Maica lui Dumnezeu, roaga-te pentru noi, pacatosii, acum si in ceasul mortii noastre.
Magnificat (Lc 1, 46-55)
« Mărește sufletul meu pe Domnul și duhul meu tresaltă de bucurie în Dumnezeu, Mântuitorul meu, că a privit la umilința slujitoarei sale și iată de acum mă vor ferici toate neamurile.
Căci mi-a făcut lucruri mari Cel Puternic și sfânt e numele lui și mila lui din neam în neam spre cei ce se tem de El. Arătat-a puterea brațului său, risipit-a pe cei mândri în cugetul inimii lor; i-a dat jos pe cei puternici de pe tronuri și a înălțat pe cei smeriți; pe cei flămânzi i-a umplut de bunătăți, iar pe cei bogați i-a lăsat cu mâinile goale. Primit-a pe Israel, slujitorul său, aducându-și aminte de îndurarea sa, precum a grăit către părinții noștri, lui Abraham și seminției lui în veac.»
- Slavă Tatălui si Fiului si Sf.Duh. Si acum…. Amin. + Pentru rugaciunile…Amin.+

Cu dragoste fraternala,
                                        un Cavaler in Ordinul Florii de Cires-Sakura       30.07.2018
 
" Te ador, Dumnezeul meu, şi te iubesc din toată inima. Îţi mulţumesc că m-ai creat, că m-ai făcut creştin şi că m-ai ocrotit în această zi.  Iartă-mi păcatele pe care le-am făcut astăzi şi, dacă am făcut vreun bine,  primeşte-l cu bunăvoinţă.  Păzeşte-mă în timpul odihnei şi eliberează-mă de pericole. Harul Tău să fie pururea cu mine şi cu toţi cei dragi ai mei. + Amin. " (RUGĂCIUNE LA SFARSITUL ZILEI.)












Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu