joi, 13 decembrie 2012

Simbolismul ,Traditiile si Valorile Ordinului



           Pentru membrii  fondatori ai asociatiei, florile de cires japonez-“Sakura” (lat. Prunus serrulata, Prunus sargetii si Prunus speciosa) sunt simboluri ale efemeritatii si trecerii rapide a vietii ,ale vietii razboinicilor samurai de alta data, dedicate pana la sacrificiu unei cauze nobile.            
           Florile sunt asociate vizual ori poetic, cu norii sau zapada ,si reprezinta un semn al norocului, al fertilitatii, fiind o emblema a dragostei  si afectiunii.
           In Japonia,florile de cires “Sakura” sunt considerate flori nationale si intruchipeaza fericirea,
frumusetea,politetea/curtoazia si modestia,chinezii considerindu-le un puternic simbol al puterii si al dragostei.
           Traiul samurailor dedicati trup si suflet  stapanilor lor,era asemanat cu frumusetea de scurta durata a florilor de cires.In perioada celui de al doilea razboi mondial,pilotii kamikaze ce se angajau in misiuni sinucigase,isi luau cu ei  in  carlinga o creanga de cires sau isi pictau flori de cires  pe aripile avioanelor, fiind  celebrii  pentru  vitejia  si patriotismul  lor.
           O alta conexiune interesanta intre florile de cires-sakura si viata, poate fi observata cu ocazia nuntilor japoneze, cand se prepara un ceai special din flori conservate in sare ,avand menirea obiceiului de a asigura fericirea in viitorului cuplu de tineri.
           Cultul florilor de cires din Japonia este legat de muntele Yoshino si de printesa florilor de cires,Konohana-sakuya-hime. Potrivit mitologiei japoneze ,aceasta printesa  e fiica a zeului muntelui  Ohoyamatsumi , si-a intalnit viitorul sot, pe zeul Ninigi la  tarmul marii, prilej cu care cei doi s-au indragostit unul de celalalt.Initial ,Ohoyamatsumi nu a fost de acord sa-i acorde lui Ninigi mana lui Konohana-sakuya-hime, propunandu-i , in schimb , sa se casatoreasca cu o alta fiica a lui,pe nume Iwa-Naga. In cele din urma , cei doi indragostiti s-au casatorit , dar din cauza ca zeita stancii/pietrelor :Iwa-Naga , fusese refuzata de catre divinul petitor , vietile oamenilor
au devenit scurte si gingase asemeni florilor de cires, in loc sa fie lungi si rezistente precum pietrele!
            In zilele noastre,Festivalul florilor de cires japonez-“Hanami”,duce mai departe o traditie de peste 7 secole si  isi are originea intr-un sarbatoare elitistica a curtii imperiale, raspandita apoi printre samurai in randul intregii populatii din Japonia si consta in petreceri in aer liber sub ramurile pomilor de cires,marcata in unele zone , de lanterne de hartie care lumineaza noptile de pe parcursul intregii festivitati,(fiind mai putin dedicata mancarii si bauturii),cat mai ales, contemplarii florilor de cires si reinnoirii spiritului oamenilor, precum si reevaluarii vietii din perspectiva aspectului ei efemer.
             Credinta budhista asemuie vremelnicia si frumusetea vietii  florilor de cires-Sakura ,cu “sensibilitatea efemerului” si  cu “patosul lucrurilor”, legate de melancolia dulce amaruie a constientizarii vremelniciei  fiintelor si lucrurilor.
            Valorile morale ale Ordinului sunt: loialitatea si devotiunea, onoarea si gloria, adevarul
si sinceritatea, corectitudinea si onestitatea, curajul pina la eroism si simtul datoriei, bunavointa
si generozitatea ,iubirea si compasiunea, politetea curtenitoare, toate descrise in lucrarea-”Calea Arcului si Cavalerismului”,si izvorite din recunoasterea istorica,sociala si culturala a samurailor.
             Principiile Ordinului sunt:1.principiul justetii;2.principiul austeritatii;3.principiul tenacitatii;4.principiul tariei-interioare(fizice si de caracter);5.principiul rationalitatii;6.principiu armoniei;7.principiul politetii si
8.principiul creativitatii,toate grupind reguli de conduita morala.
           Ordinul incurajeaza permanent,starea “de flow” a membrilor sai,prin practicarea sportului,
al rugaciunii si a meditatiei de relaxare, promovind munca, studiul individual si fapta caritabila a fiecaruia dupa propriile lui posibilitati,in folosul comunitatii,al organizatiei si al“fratilor”cavaleri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu