luni, 5 august 2013

De ce practicam Karate-Do ?





Deviza Ordinului: Onoare, Luptă, Rugăciune, Muncă şi Studiu
Motto:  
"Karate începe prin muncă şi perseverenţa, terminându-se prin modestie, bunătate si respect!"


                                                 DE CE PRACTICĂM KARATE-DO



        "Devenit expert în arta mânuirii sabiei (Kendo, Iaido sau Batto-Jutsu), Ito Ittosai era departe de a fi satisfăcut de nivelul său.
        În ciuda tuturor eforturilor, era conştient că de câtva timp, nu mai reuşea să progreseze.În disperarea sa, el s-a decis să urmeze exemplul lui Budha Gautama. Acesta s-a retras, din lume şi în singurătate a meditat într-o poziţie imobilă, până când printr-o ultimă comprehensiune, a înţeles existenţa şi universul.
        Hotărât să moară în locul acela, decât să renunţe, Budha şi-a relizat visul: a avut revelaţia Supremului Adevăr.Maestrul Ito Ittosai urmându-i exemplu, s-a retras într-un templu, dorind să descopere în mod excepţional, secretul Artei Sabiei.

       Pentru acesta, el a stat şi a meditat şapte zile şi nopţi!
       Însă, la începutul celei de a opta zile, epuizat şi descurajat, fără a fi aflat nimic în plus, s-a resemnat în interiorul său şi a abandonat orice speranţă de aflare a secretului faimos.
       Înainte de a ieşi din templu, a trecut printr-o alee împădurită şi după câţiva paşi a simţit o prezenţă ameninţătoare în spate. Fără să se gândească, şi întorcându-se,a scos sabia lovind instantaneu în spate.
       Acest gest instinctiv i-a salvat viaţa, căci un bandit înarmat zăcea întins la picioarele sale!"   
       Deşi, în epoca modernă Karate-Do este privit ca un sport, în vremurile de demult apuse ale societăţii feudale, el era considerat, un mijloc de autoapărare!
       Astăzi mii de sportivi de pe tot globul pământesc, se antrenează frecvent în Karate-Do, apreciind în acest stil de luptă, atât valoarea moral-educativa, cât şi cea psiho-fizica a perfecţionării sau a frumuseţii gestului motric!
       Însă, ceea ce deosebeşte Karate-ul de balet, nu este frumuseţea şi eleganta mişcărilor, ci valoarea lui practică într-o confruntare de forţe ostile, în lupta de autoapărare.  
       Bineînţeles,ca practicarea sportului karate ca un exerciţiu fizic,atrage după ea şi benefici substanţiale ale îmbunatăţirii stării de sănătate ale celui ce exersează mişcările specifice.
       Şi cum un lucru bun atrage după sine şi un altul la fel de bun, s-a observat şi o dezvoltare a capacităţii intelectuale a tuturor sportivilor, prin creşterea puterii de concentrare, a memoriei motrice şi a proceselor psihice voluntare, cum ar fi: atenţia, voinţa, curajul, echilibrul etc.
       Efectele acestor rezultate remarcabile sunt, stabilitatea emoţională şi echilibrul psihic în situaţii de criză, precum şi atenuarea tendinţelor de agresivitate/nervozitate ale omului.
       Senzaţia de calm, de relaxare psihică (după o meditaţie Zen) şi de înţelegere a tuturor problemelor semenilor, este primordială într-o societate democratică, iar esenţa morală a Artelor Marţiale formează întotdeauna caractere cinstite şi personalităţi frumoase, în rândul elevilor!
       Practicând Karate-Do, un copil îşi accelerează creşterea Şi dezvoltarea, îşi îmbunătăţeşte imunitatea şi starea de sănătate! Luând în considerare efectele muncii asidue, el va deveni mai ambiţios şi mai luptător în depăşirea obstacolelor.
       Deoarece Karate-Do, se practică la început în grupuri organizate legal (Asociaţii Sportive, Cluburi şi Federaţii), efectele autocunoaşterii personale sau integrării sociale, ale copiilor, se vor accentua, devenind pozitive.
       Eticheta şi Regulamentele Sportive, contribuie la formarea unor copii respectoşi, modeşti şi ascultători. Iar luptă intr-o Competiţie Sportivă, dezvolta în elev simţul concurenţei,al sacrificiului de sine şi al autodepăşirii prin muncă, pentru concretizarea valorică a eforturilor sale. (exemplu: obţinerea unui grad de măiestrie-sportivă şi a unui trofeu de campion)
       Neştiind toate aceste lucruri, Karate-Do ca sport si metoda de practicare a exercitiului fizic,se vrea a fi cunoscut toţi tinerii şi adulţii în egală măsură, însă nu toţi vor avea răbdarea şi tenacitatea de a descoperii în ei, efectele revelaţiei Artelor Marţiale, dar totdeauna... merită de încercat!
        De aceea, vă invit pe cei mai curioşi dintre voi, să îmbrăcaţi un chimonou şi să experimentaţi acea senzaţia de Budo, făcând Karate-Do într-o sală (dojo) din România şi vă garantez că nimerind un Instructor bun... nu veţi avea nimic de pierdut.
        Stiu ca cei care sunteti mai in etate,va este rusine din cauza virstei sa va apucati de studiu Karate si Nu vreti sa va afisati neputintele fizice intr-o sala de copii sau tineri.De altfel,poate considerati ca nu o sa faceti fata la efortul cerut de exersarea miscarilor in grup si va jenati sa ramineti in urma "cu motorul".
        Sau poate ca dvs.considerati ca,"Cainii batrini invata greu!" si Nu doriti sa ramineti codasi "cu materia".
        Solutia este sa va luati un antrenor personal si sa practicati Karate-Do,din placere,pentru sanatate si Nu pentru performanta,sau pentru gradatii exceptionale la o virsta inaintata.Antrenorul dumneavoastra personal,va tine cont de virsta,de studiile,de ocupatia si obligatiile familiale care va apasa zilnic,va fi mult mai intelegator si afectuos cu dumneavoastra ca om,o sa va acorde gradatia(centura) cind va considera el ca intradevar a-ti facut un progres,fara stres,fara limita de timp,nervi,jigniri sau incrincenare.
        Prin exemplul de "personal training" in Karate-Do,o sa cistigati mai mult decit un instructor de arte martiale competent,veti cistiga incredere in posibilitatile dumneavoastra si un prieten adevarat pentru toata viata.
        Eu personal va recomand sa cautati un antrenor de Karate-Do,care are si calificarea de Mentor sau Formator,pentru ca cei care sunt de vocatie MENTORI,sunt foarte buni psihologi si pedagogi,sunt ca Duhul lui Aladin,care iti spune mereu:"Sunt aici pentru tine!",iar preturile pentru un "personal training",au mai scazut si nu mai sunt atit de mari,din cauza crizei prin care toti trecem.
        In final,va indemn sa practicati Karate-Do pentru sanatate,pentru frumusetea miscarilor,pentru a descoperi o metoda de autoaparare,pentru a va descoperii pe voi insiva si sa nu va ginditi la grade mari si la "Centura Neagra",ca toate acestea vin singure,odata cu trecerea timpului.  
        Cu vremea o sa realizati ca <Centura nu este decit "o curea" care iti leaga pantalonii,ca sa nu iti cada pe vine! >,conteaza doar frumusetea practicii,progresul tau fizic,moral,intelectual si starea ta de sanatate sau de satisfactie sufleteasca.
        Sa tineti minte ca un antrenament de Karate-Do facut singur,acasa Nu trebuie sa fie obositor,Nu trebuie sa fie un chin,Nu trebuie sa devina un stres sau un mijloc "de autoflagelare" si durere,ci trebuie sa devina "o plimbare de placere",un loaisir cu aroma de sport de performanta,pentru ca "Nu conteaza cit de lung e drumul,daca sti sa savurezi frumusetea calatoriei!" 
        Acest antrenament,trebuie sa te determine,abia sa astepti sa vina urmatorul antrenament si sa te bucuri din toata inima,de noua ta sedinta de miscare,sau de sentimentul practicii acestui sport nobil si frumos.
                               (Articol scris de Sensei Augustin-> Mentor,Formator,Manager de Proiect)

- Dumnezeu sa va binecuvinteze,sa intrati in lumea Artelor Martiale si sa-l descoperiti pe Dumnezeu prin sporturile nobile ce se practica in Japonia: Judo,Karate,Kendo,Iaido,Kyu-Do etc. Amin.

Cu dragoste fraternala,
                                 Un Cavaler in Ordinul Florii de Cires-Sakura
         
 




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu