luni, 26 august 2013

SMERENIA SI ASCULTAREA IN ARTELE MARTIALE

Deviza Ordinului: "Onoare, Lupta, Rugaciune, Munca si Studiu."
Slogan: "Nu exista izbinda, fara ajutorul lui Dumnezeu!"

                              SMERENIA SI ASCULTAREA IN ARTELE MARTIALE




   " Era odata un om ce se mania repede. Intr-o zi, doi oameni 
se aflau in fata casei si discutau despre el,zicind: "Este un om bun,dar e cam nerabdator. Are un temperament vulcanic si uneori se infurie repede!"
     Insa omul surprinse cu urechea aceasta conversatie si iesi furios din casa,se repezi ca un val-virtej peste cei doi,luindu-i 
la palme,izbindu-i si dindu-le cu picioarele suturi in fund…"
     Cind unui intelept i se atrage atentia asupra greselior sale,reflecta asupra lor si isi schimba comportarea,dar cind nechibzuitului i se arata comportarea cea rea,el dispretuieste sfatul cel bun si in curind repeta aceeasi greseala!
      In procesul invatarii Karate-Do,cind un antrenor face observatii de disciplina sau de control al tehnicilor de lupta unui incepator,acesta se supara 
si considerind in mod stupid ca Maestrul are ceva cu el,abandoneaza studiul artei.
      Acest lucru nu este corect deoarece,severitatea Maestrului trebuie inteleasa ca un lucru bun, pentru ca numai El poate preintimpina anumite accidente majore sau abateri de la
disciplina si de la riguarea necesara invatarii in bune conditii a Artei Martiale alese.
      Intr-o zi, un elev venind de la alta sala, unde era un Instructor "mai bun", ce-i lasa pe copii 
sa se suie pe pereti, sau mai bine zis "pe cap" in timpul antrenamentelor,a avut tupeul sa-i reproseze Maestrului "rau",severitatea de care acesta dadea dovada in timpul lucrului, ceea 
ce e un fapt urit.
     Totusi Maestrul,ne-luind in considerare ofensa,i-a zis pe un ton calm si surizind,ca ar fi bine sa sa se gindeasca, de la cine a invatat mai mult (!?!) si daca totusi considera ca este nemultumit, are modalitatea de a reveni la primul Maestru.
      In Artele Martiale,exista tot soiul de Instructori,unii care isi dau aere de vedetism,
considerindu-se Mari Maestrii, dar in urma lor nu ramin decit fumurile, caci elevii alearga prin sala nesupravegheati si nu invata mai nimic…iar altii poate cu un numar mai mic de dan-i,ce lucreaza pe un pret mai mic,dar care sunt pasionati de munca lor, si care in ciuda modestiei  lor, obtin rezultate mai bune!
       Eu sunt pentru cei din urma, deoarece ma gindesc ca,este bine ca un profesor sa-si impuna personalitatea,sa faca chiar dovada smereniei lui (curatind,stergind si maturind sala pe jos la inceputul / sfirsitul antrenamentului) si apucindu-se de muncile cele mai grele. 
       Numai asa va dovedi,ca este un bun exemplu pentru elevii sai,deoarece discipolii vor copia partile cele bune de la el: munca,disciplina,modestia,ascultarea si curajul…ajungind la rindul lor maestrii in Arte Martiale .
      Cel care ne spune:-"Nu este suficient de bine, cind lucram o tehnica,si care din cind in cind mai ridica tonul cind noi,"o luam pe aratura / sau sarim calul", nu trebuie desconsiderat, ci
ascultat. 
       De la un profesor sever (dar nu rau la suflet!),se invata mai mult decit de la un "superficial",
dar nici nu trebuie ca prin raceala ta ca Instructor, sa indepartezi copiii de la sala!
       Adeseori,Maestrul meu in Karate-Do ne spunea noua,ca "Nu este bun generalul,care se ascunde in lupta in spatele soldatilor lui(!), ci el trebuie sa stea in fata, luptind alaturi de ostasii

sai, sa mancince aceeasi hrana cu ei, sa imparta la fel ratia de apa si de mincare , locul de odihna sau foaia de cort!"
       Acela este cel mai iubit comandant si general, ca-ci fiind un bun conducator, va fi de temut de toti dusmanii lui, fiind urmat de viteji in toate bataliile si va trece toate obstacolele.
       In final trebuie sa reinoiesc sfatul Maestrului meu, pentru gradele mari in Karate-Do:
"In ziua in care ai sa te crezi un Mare Maestru, ai sa incetezi sa mai progresezi!"
      Trebuie sa ne aducem aminte de SMERENIE, ca inceput al tuturor faptelor bune,deoarece si Lucifer-arhanghelul a cazut din Rai, din cauza mindriei de sine, facindu-se Demon!
      El numai in clipa ce a zis:"-Voi fi asemeni lui D-zeu!"  s-a prefacut din lumina in taciune! 
      De aceea, as vrea sa stiti ca ori citi Dan-i si Centuri Negre as avea…ma consider tot un elev in fata lui Dumnezeu si a Maestrului meu.
       Asa cum,"-Nu e mai mare oul,decit gaina!", nu putem fi ~egali cu maestrii nostri~, decit numai dupa moartea acestora!!! Termenul de ~ Sensei ~ se traduce in Arte Martiale ca " Cel care s-a nascut inaintea ta",dar nu este vorba de data nasterii cum ar crede unii novici,ci este vorba de intelepciunea unui maestru de Arte Martiale,care iti deschide o usa spre cunoastere.
       Unii compara maestrul de Arte Martiale, cu un maestru "Zen", el iti deschide usa,dar nu te obliga sa intrii pe ea, el nu te sanctioneaza ca la scoala, iti arata numai "Calea" , calatoreste cu tine ca un Inger Pazitor sau ca Rafail pe drumul lui Tobie spre Ecbatana Mediei, iti arata 
frumusetile locului,..dar nu te cara in spate (!) contra vointei tale, ci te lasa sa traiesti Tu insuti
senzatiile expeditiei tale, pentru a dobindii tu intelepciunea de care ai nevoie in viata!
        Un adevarat maestru de Arte Martiale te va incuraja mereu pe calea pe care ti-ai ales-o, indiferent de greutatea si zaduful zilei de antrenament, caci "Nu conteaza cit de lung este drumul spre telul tau, daca tu stii sa apreciezi frumusetea peisajului calatoriei tale zilnice!"
         In final vreau sa mai arat un lucru foarte important care trebuie sa-l tine-ti minte toata viata voastra, si anume ca un maestru de Arte Martiale este MODEST si ca IN VIATA OAMENII MARI SUNT MODESTI !!! 
        Oamenii culti sau oamenii "cit un munte de carte" - MODESTI si GENEROSI, sunt rari ca "O floare de colt !"iar intalnirea cu acestia este ceva DIVIN, este o ocazie unica in viata voastra
,este ca intalnirea unui pamintean cu un Zeu sau cu un Sfint,si sa fiti siguri ca aceasta intalnire Nu se va mai repeta in destinul vostru si ca va lasa urme pentru intreaga viata.
         Sa nu confundati un SENSEI cu un PROFESOR de scoala ,pentru ca singuri veti constata
odata cu trecerea timpului,ca pe unii din profesorii din scoala i-ati uitat repede, dar stupoare,
pe SENSEI-ul vostru de la sala (Dojo) nu l-ati putut uita niciodata.
        Karate este o DISCIPLINA SPIRITUALA ,nu este o MATERIE DE INVATAMINT cum cred unii profani. In Karate oamenii care pregatesc studenti sunt alesi de Dumnezeu ca si la preoti.
        Sunt mii de studenti care pasesc intr-o sala de karate zilnic in intreaga lume,dar asa cum mi-a spus si maestrul meu,dintr-o suta de practicanti numai unul singur obtine Centura Neagra
,restul se descurajeaza si abandoneaza studiul artei din cauza greutatii drumului.
        Acest  procent de 1:100 este mereu valabil indiferent de trecerea anilor si am constatat cu trecerea timpului ca mereu se dubleaza, adica 1 din 200 obtine 2.Dan,1 din 300 obtine 3.Dan,
1 din 400 obtine 4.Dan si 1 din 500 obtine 5.Dan.
        Restul celorlalte centuri negre abandoneaza calea,din cauza problemelor care apar in viata: serviciul, familia, boala ,virsta inaintata sau alte probleme personale.
        De aceea, s-a zis bine despre faptul ca: "Un maestru nu apare peste noapte, despre un maestru se vorbeste cu mult timp inainte de a apare!"
        Nu veti gasi adevarati maestrii de Arte Martiale ca merele la piata (!), veti gasi impostori,
infractori,si tot ceea ce vreti dumneavoastra pina la oamenii politici, dar maestrii mai rar.
        Asa este normal sa fie in orice domeniul al ARTEI si STIINTEI, daca va ginditi la faptul ca pentru ca sa se formeze o Centura Neagra 5.Dan, trebuie sa gasesti un om care s-a antrenat cel putin 20 de ani in Karate,ca sa ajunga la aceasta gradatie si sa aiba o virsta adecvata.
        Este vorba aici de calitatea umana a celor care alcatuiesc Federatiile Sportive actuale.
        Deci sa revenim, MODESTIA te plaseaza in viata exact pe locul pe care-l meriti, si altii trebuie sa constate valoarea ta adevarata, sau progresul pe care l-ai realizat.
        De aceea este bine sa va reamintiti ca tot ceea ce sunteti astazi, este rodul la tot ce a-ti
invatat bun de la parintii si profesorii vostrii, fiind modelati ca un vas de lut inainte de a fi arsi
in flacara cuptorului vietii si a credintei voastre in Dumnezeu.
        Asa ca se impune intotdeauna modestie fata de semeni, dragoste fata de apropiati si respect fata de cei care v-au format, pentru ca tot ce am invat si in sportul Karate-Do, le datoram lor si lui Dumnezeu."
        Acest articol a fost scris de ~Sensei Augustin ~ un om obisnuit,care apare descris in poezia unei admiratoare (prof.de limba romana), astfel:

    " Incep sa ma cunosc prin tine
     In ochii tai ma vad pe mine.

     Caci in privire-ti vad ca un palat

     Pasiunea pentru ce te-ai consacrat.

     In sala te desavirsesti ardent,

     Prin meditatie,echilibru si talent.

     Tu stralucesti prin originalitate

     Eu prefer starile intunecate.

     Tu esti caldura,eu raceala,

     Tu duritate ,eu sfiala.
     Atit de diferiti ca virsta si ca stare

     Ca pasiuni si ca chemare.

     Imposibilul e numai pentru Zei…

     Eu te admir SENSEI!"
        In final doresc sa urez tuturor practicantilor de Karate din Romania, multa sanatate, putere de munca si succese profesionale cit mai mari,iar discipolilor acestora dragostea,cunoasterea
modestia si pacea lui Iisus Hristos, alaturi cu traditionala urare de: " La Multi D-ani! "
        Dumnezeu sa va binecuvinteze pe toti care ati avut rabdarea si placerea sa cititi acest articol dedicat celor care practica Arte Martiale astazi in Romania,contribuind prin munca si devotamentul lor, la formarea unei lumi mai bune si a unor oameni tineri deosebiti.


Cu dragoste fraternala,
                                       Un Cavaler in "Ordinul Florii de Cires-Sakura"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu